Yunet
 

Kultura

Zoran Petrović – jedan vek sa nama

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. novembar 2021. • 11:30 •

Zoran Petrović – jedan vek sa nama

Narodni muzej Pančevo s ponosom najavljuje svečano otvaranje izložbe „Zoran Petrović – Jedan vek sa nama“.

Izložba je posvećena obeležavanju 100-te godišnjice od rođenja Zorana Petrovića velikog umetnika, akademskog slikara, crtača, skulptora, pisca, redovnog profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.

Zoran Petrović rođen je 7. aprila 1921. godineu selu Sakule, završava Gimnaziju u Pančevu, kasnije se pridružuje partizanskim jedinicama i učestvuje u borbama protim okupatora da bi nakon završetka rata postao jedan od glavnih pokretača kulturne i umetničke scene u Jugoslaviji, stvarajući svoja fantastična platna i skulpture, stvarajući generacije novih umetnika kroz svoj rad na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, pišući knjige…

«Pančevo je grad moje mladosti. U njemu sam prva slikanja izvodio kao đak Gimnazije akvarelom i uljanim bojama. Kao dete sa sela zavoleo sam varoške ulice, lepe kuće na jedan kat sa kupolama i tornjeve crkvene i obale Tamiša i nasipe i velike lađe na tamiškom pristaništu. U ovoj varoši poželeo sam da postanem slikar.

Ovim Legatom uzvraćam Pančevu moje dugovanje za lepotu i dobrotu kojom su me ljudi i grad prihvatili.

Legat posvećujem uvaženim profesorima pančevačke Gimnazije koji su nas vaspitavali i u život usmerili, i đacima generacije sa kojima sam maturirao 1942/43. školske godine.»

Ovako Zoran Petrović (1921-1996) opisuje svoj odnos prema Pančevu prilikom svečane dodele Legata gradu Pančevu maja 1989. Pančevo, nakon Sakula, na drugom mestu kao potreba, ušlo je u Zoranov svet, postalo mitsko i stvarno kao i rodno mesto. Povezanost začeta u ranom gimnazijskom periodu, kada stanuje u njemu, pretvorila se  tokom umetnikovog života  u naročitu naklonost  i ljubav. Pančevu se vraćao sledom svoje profesionalne karijere obeleživši u njemu bitne etape umetničkog razvoja – te mu je grad često bio prvi pratilac i mesto rađanja pionirskog uspeha.

Pančevački legat kojem je svojevremeno sticajem okolnosti pridodat i legat iz Sakula (umetnička dela i dokumentarni materijal iz Galerije u umetnikovoj kući) svedok je bogatstva imaginacije i svestranosti legatora, jednog sveta koji je stvorio svojim likovnim i literarnim radom i životom obično-neobičnog čoveka, i upravo obuhvata njegov vek stvaranja gotovo celovito od 1946-1993. Sadrži više od tri stotine pedeset slika, crteža, skultura, grafika, kolaža, akvarela i reljefa uz vredan dokumentarni materijal.

Izložba koju prati obiman katalog, rezultat su trogodišnjeg istraživanja autora izložbe Dimitrija Jovanova, kustosa istoričara umetnosti Narodnog muzeja Pančevo, i  restauracije i konzervacije slika i skulptura iz Legata Zorana Petrovića, koje je uspešno realizovala Gordana Đurađević Prvanov, konzervatorka-restauratorka našeg Muzeja.

Projekat je trajao tri godine uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja RS, a za sledeću godinu, Narodni muzej Pančevo planira da obnovi galerijski prostor u prizemlju Muzeja, gde će legat Zorana Petrovića biti trajno izložen.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za sredu, 10. novembar  u 19 časova. Na otvaranju publici će se obratiti autori i realizatori izložbe, glumac Miroslav Žužić, lični prijatelj Zorana Petrovića, a nastupiće i muzički trio u sastavu Marijana Gavranović, Dositej Novaković i Robert Balint, koji će svirati muziku iz filma Hitler iz našeg sokaka, snimljenog prema scenariju Zorana Petrovića.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena