Yunet
 

Kultura

Objavljena knjiga Rumunska pravoslavna crkva u Banatu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. novembar 2021. • 12:37 •

Objavljena knjiga Rumunska pravoslavna crkva u Banatu

Štampana je knjiga pod nazivom Rumunska pravoslavna crkva u Banatu, potpisana autorom Trifu Damianom.

Knjiga je štampana na predlog grupe rumunskih profesora i intelektualaca iz rumunskih pravoslavnih parohija u srpskom Banatu, Mirčom Maranom, Trifuom Damijanom i ocem Mirčom Munteanuom, koji od 2015. godine služi u Rumunskoj pravoslavnoj Parohiji i zajednici u Pančevu.

Knjiga je napisana dvojezično, na rumunskom i srpskom jeziku, o prošlosti i osnivanju rumunske pravoslavne zajednice na ovom prostoru od najstarijih pomena hrišćanstva i tokom istorije do danas, o naporima Rumuna da organizuju svoju crkvu i sačuvaju svoj rumunski nacionalni i pravoslavni identitet.

U knjizi su predstavljene i fotografije odabranih velelepnih hramova, kao deo Episkopije Dačija Feliks i predstavljaju istorijsku, arhitektonsku i kulturnu vrednost i lepotu.

Rumuni spadaju među starosedelačke narode Banata jer je Banat predstavljao još od praistorijskog i antičkog doba, preko srednjeg i novog veka, sve do savremenog doba, multietnički prostor gde su se susretali razni narodi, kulture, jezici i religije, što je karakteristika i dandanas.

Knjiga Rumunska pravoslavna crkva u Banatu svedoči o prošlosti, težnjama i budućnosti rumunske pravoslavne zajednice u Srbiji, da živi u slozi i međusobnom poštovanju sa svim ostalim etničkim zajednicama koje i danas žive u srpskom Banatu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad