Yunet
 

Kultura

Dani mađarske kuhinje u Skorenovcu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. oktobar 2021. • 11:37 •

Dani mađarske kuhinje u Skorenovcu

U organizaciji Mesne Zajednice i lokalnog mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor“, 9. oktobra počela je  13. po redu fešta za ljubitelje tradicionalnih specijaliteta mađarske nacionalne kuhinje. Kišovito I hladno vreme nije umanjilo najlepši jesenji događaj u Skorenovcu.

Manifestacija Dani mađarske kuhinje se tradicionalno održava drugog vikenda u oktobru, u Skorenovcu.  Na 13. gastronomskoj manifestaciji pripremani su razni mađarski specijaliteti u više od 2o  kotlića, gulaš od divlje svinje, junetina, jagnjetina,  sarma,  spremale su se raznovrsne poslastice, kao i suhomesnati proizvodi za par stotina ljubitelja mađarske kuhinje. Upriličena je i izložba ručnih radova. Bili su gosti iz cele Vojvodine, ali i iz okolnih zemalja.  Događaju su prisustvovali i mališani, učenici, koji su se preko cele nedelje,  a neki i duže se  pripremali za ovaj dan.

Tamara Ternanov: -Uz pomoć roditelja, pripremili smo majice, maske, razglednice-slike, pripremili slatke i slane specijalitete, a sada pravimo palačinke. Dugo smo se pripremali, mesec dana.

Svoj štand na ovogodišnjoj manifestaciji bogato su opremile članice iz udruženja žena iz Debeljače.

Rozalija Čanki – Udruženje Žena Bulka, Debeljača: -Naše udruženje svake godine učestvuje na danu mađarske kuhinje, ali ja lično prvi put sam tu. S obzirom na to da nas je pratilo loše vreme, mi smo zadovoljne, lepo nam ide i prodaja. Kišovito vreme nije sprečilo posetioce da zastanu pored našeg štanda i probaju razne vrste kolača i slanih peciva.

Pripremile smo pitu sa sirom, koja je karakteristicna za našu kuhinju u Debeljači. Tu je i pita sa šljivama, štrudla sa jabukama, Zatim krempita, koja je nestala u tren oka! Naravno donele smo i ručne radove i dekoracije…Sve je tu što nas vezuje,sve što radimo dugih niz godina.

Mihalj Jona, Skorenovac : – Loše vreme nije uticalo na dobro raspoloženje, sviđa mi se, jer svi smo tu, ovo je sjajan povod da se ljudi okupe, lepo druže, provedu vreme sa prijateljima. Ja ću danas probati Ovčiji paprikaš, ovo retko imam priliku da jedem .

Ekipa iz Titela pripremila je paprikaš sa svinjskim nogicama.

Magda Latinkić, predsednica Mađarskog kulturnog centra uTitelu : – Nećemo otkriti tajni recept,ali neke od ovih tajnih veština se mogu otkriti. Svakako je bitno da meso bude sveže, mlado ali naravno i znanje veština u kuvanju su podrazumeva. Prvi put učestvujemo na ovoj manifestaciji. I u Titelu je  održan krajem septembra dani mađarske kuhinje, gde  su učestvovale i ekipe  iz Skorenovca. Svake godine Skorenovac dolazi u Ttelu, obećali smo da ćemo posetu uzvratiti, i sad smo tu kod Vas. I ova manifestacija je lepa. U Titelu živi manje mađara nego u Skorenovcu. Ovo je lep običaj jer se okupljamo svi, ovako mađare povežemo na neki način. Mnogo nam je lepo kod vas.

Posetioci i ove godine su uživali  u velikom broju specijaliteta tradicionalne mađarske kuhinje, mađarskoj tradicionalnoj muzici i narodnim običajima. Gosti su uz igru i muziku čekali rezultate. Na ovakvim susretima nije bitno takmičenje, već druženje, okupljanje, upoznavanje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad