Yunet
 

Kultura

Negovanje starih običaja u Debeljači

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. oktobar 2021. • 10:45 •

Negovanje starih običaja u Debeljači

U okviru Dani Debeljače članovi Mađarskog Kulturnog Umetničkog Centra ponovo su se okupili, da bi oživeli jedan lep, stari mađarski običaj. 1. oktobra je održana akcija pravljenja Fontoš kolača, sa ciljem da se podeli Fontoš meštanima Debeljače i da prikažu tradicije, običaje.

Tradicionalni Fontoš kolač je neizostavan deo svadbene i praznične trpeze kod mađara u Debeljači. Nekada su Fontoš kolače su razvozili, konjsku zapregu ili prikolicu okitili krep papirom i ukrasnim trakama i tako svi zajedno sa fontoš kolačima u prikolici, obilazili selo i delili kolač svim zvanicama svadbe.

Rec „fontoš“ znači na mađarskom znači Važan, kako i naziv kolača kaže, neizostavan deo svadbe. Po drugoj verziji ime je dobio po „funti” (na mađarskom „font”), koja se nekada koristila kao mera za masu i „težila” 450 grama, baš koliko i jedan kolač. Dani Debeljače će ove godine biti obeleženi manifestacijama.

Mesna zajednica Debeljača u saradnji sa udruženjima i organizacijama iz ovog mesta organizuje dane Debeljače početkom oktobra, u skladu sa datumom kada je ovo mesto i oslobođeno.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad