Yunet
 

Kultura

Izložba “Božansko nadahnuće – Miroslavljevo jevanđelje” u holu Sokolskog doma

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 20. septembar 2021. • 08:22 •

Izložba “Božansko nadahnuće – Miroslavljevo jevanđelje” u holu Sokolskog doma

FOTO: Print Screen

Izložba “Božansko nadahnuće – Miroslavljevo jevanđelje” u organizaciji Udruženja za proučavanje, publikovanje i predstavljanje srpskih srednjovekovnih rukopisa biće otvorena danas od 17 do 19 časova u holu Sokolskog doma ispred knjižare “Mala velika knjiga” u ulici Ignjata Pavlasa 4 u Novom Sadu, obaveštavaju organizatori.

Postavku posvećenu knjizi, koju je UNESKO uvrstio u najvrednija dokumenta celokupnog čovečanstva, do sada je videlo više od 400.000 posetilaca širom sveta. Faksimilna izdanja iz 1998. i 2019. godine otkupile su najveće biblioteke i univerziteti sveta, a dokumentarni film dobio je prve nagrade na svetskim festivalima.
Upravo u Novom Sadu nastala je ideja o izložbi, a novosadski umetnici i zanatlije oplemenili su ceo poduhvat (u kom je učestvovalo 300 stručnjaka iz celog sveta) izradom jedinstvene opreme koja krasi Zlatni faksimil Miroslavljevog jevanđelja.
Posle predavanja o neobičnom istorijatu najvrednije srpske knjige, koja se nalazila u posedu Nemanjića, Obrenovića i Karađorđevića, kao i o jedinstvenoj simbolici likovnih ukrasa – uslediće tribina o stanju u srpskoj kulturi danas.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena