Yunet
 

Kultura

Gojković otvorila izložbu u Etnografskom muzeju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 20. septembar 2021. • 15:14 •

Gojković otvorila izložbu u Etnografskom muzeju

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je danas izložbu “S obramicom niz put” autora Marka Stojanovića u Etnografskom muzeju, kojom ova institucija obeležava 120 godina samostalnog rada.
Na izložbi su predstavljene kolekcije obramica (motka za nošenje tereta) Etnografskog muzeja u Beogradu i Muzeja Vojvodine.

Direktorka Tijana Čolak-Antić Popović podsetila je na istorijat Etnografskog muzeja, koji je osnovan 1901. godine izdvajanjem Etnografskog odeljenja iz Narodnog muzeja.Od tada do danas Muzej prikuplja i proučava muzejske predmete, tradicionalnu materijalnu kulturu, društvene odnose i porodični život, običaje, verovanja i narodno stvaralaštvo, tumače se obeležja srpske kulture i obeležja drugih etničkih zajednica koje žive u susedstvu.

Na otvaranju nove postavke javnosti su se obratili i – predsednica Upravnog odbora Biljana Đorđević i muzejski savetnik Muzeja Vojvodine, etnolog Bogdan Šekarić.Ovom prilikom, Radenku Ljubinkoviću dodeljena je nagrada “Borivoje Drobnjaković” za životno delo.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad