Yunet
 

Kultura

U Kovačici održana manifestacija “Dečja svadba” starih slovačkih običaja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 2. septembar 2021. • 08:43 •

U Kovačici održana manifestacija “Dečja svadba” starih slovačkih običaja

Dečja svadba u Kovačici tradicionalno se održava poslednje nedelje u avgustu. Ove godine 14. po redu, organizovana je uz pomoć Memorijalnog centra Dr Janko Bulik i pod pokroviteljstvom pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje propise, upravu i nacionalne manjine nacionalne zajednice.

Kišno nedeljno popodne nije uticalo na kovačičke mališane da obuku svoje narodne nošnje  i još jednu godinu za redom zaigraju na Dečjoj svadbi pred prepunom salom Doma kulture „3. Oktobar“.  Marijana Meliš pomoćnica predsednika Opštine Kovačica dodelila je nagradu  Dečjoj svadbi i Pavelu Balaž za sav napor koji su do sada uložili prilikom organizacije ove manifestacije.

Pavel Balaž predsednik Memorijalnog centra Dr Janko Bulik istakao je da je ovo priznanje pripada svima, ne samo ovoj deci, nego i deci koja su već porasla, a nekada su bila deo ove manifestacije.

Njegova ekselencija  ambasador Slovačke Republike u Beogradu Fedor Rosoha  zahvalio je svim organizatorima i učesnicima na entuzijazmu i na taj način otvorio 14. dečju svadbu.

Publika je uživala u svadbenim običajima koji su, nekada davno na svim slovačkim svadbama bili ispoštovani, a danas su već zaboravljeni.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad