Yunet
 

Kultura

U Gudurici održan međunarodni festival “Zlatna jesen”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 30. avgust 2021. • 19:55 •

U Gudurici održan međunarodni festival “Zlatna jesen”

Tokom vikrenda u Gudurici je održan međunarodni festival “Zlatna jesen”. Tokom tri dana festivala posetioci su imali prilike da uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu u kojem je učešće uzelo preko 20 ansambala iz naše zemlje i regiona, kao i rukotvorinama velikog broja udruženja žena Južnog Banata.

“Zlatna jesen” međunarodni festival na kojem su posetioci mogli da uživaju ne samo u muzici ansambala iz Srbije, Republike Srpske, Severne Makedonije i Rumunije, već i u rukotvorinama vrednih žena Južnog Banata.

Program za decu je okupio veliki broj najmlađih učesnika, a održan je i niz sportskih takmičenja u fudbalu, šahu, boćanju, pikadu i gađanju glinenih golubova. Organizovano je i takmičenje u kuvanju lovačkog gulaša, a sve to j pratio raznolik zabavno muzički program.

Gradonačelnica Vršca, Dragana Mitrović svečano je otvorila ovogodišnju manifestaciju nakon što je sa saradnicima prošetala Banatskom ulicom, u kojoj su izložene razne domaće radinosti i prikazani stari zanati i razgovarala sa članicama velikog broja udruženja žena koji su se predstavila.

“Gudurica je simbol vina i vinogradarstva, ali i multietničnosti, istorije i kulture našeg kraja, a „Zlatna jesen“ jedan je od načina očuvanja te tradicije, ali i jedan od načina za razvoj turizma u Gudurici. Upravo je razvoj turizma, naročito vinskog turizma, jedan od prioriteta za Grad Vršac, a to je nemoguće bez razvijene infrastrukture pa je lokalna samouprava započela projektovanje za izgradnju kompletne kanalizacione mreže u Gudurici i Velikom Središtu. Ovde gotovo svaka kuća ima vinski podrum, a kada pričamo o vinskim podrumima, želim da vam kažem i da je Grad Vršac preduzeo i aktivnosti da se ponovo ožive tri važna gudurička podruma koji su dragoceni deo istorije i tradicije našeg kraja” istakla gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Domaćin manifestacije je KUD “Vinogardi” iz Gudurice uz podršku Grada Vršca, Turističke organizacije Vršac, Mesne zajednice Gudurica, Udruženja Selo plus kao i raznih sponzora. Za sve ljubitelje vina, svi vinski podrumi bili su otvoreni za posetioce tokom sva tri dana festivala.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad