Yunet
 

Hronika

Ministar Gašić: Istraga išla u tri pravca, nadali smo se da je dete živo

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. april 2024. • 17:11 •

Ministar Gašić: Istraga išla u tri pravca, nadali smo se da je dete živo

Izvor i Foto: Tanjug.rs

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izneo je danas rekonstrukciju događaja u vezi sa nestankom i ubistvom dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju i naveo da su svaku kuću, podrum, šahtu otvorili i pretražili, jer je istraga išla u tri pravca. „Nismo mogli da isključimo otmicu, trgovinu ljudima i da je dete neko ko je prolazio tim pravcem, kao što smo na kraju ustanovili, udario svojim kolima ili je stavio u kola. Nadali smo se da je to možda i da je dete živo“, rekao je on na konferenciji za novinare u Palati Srbija. On je naveo i da je majka ubijene devojčice tog dana videla osumnjičene za ubistvo, kao i da je policija više puta razgovarala sa majkom. Gašić je rekao da je majka Ivana Ilić sa decom u kuću u Banjskom Polju iz Bora došla u 13:10 sati.

„Deca su bila u dvorištu, igrala se i ona ih je u tim trenucima fotografisala. Poslednju sliku dece mužu je poslala u 13:22. Sin joj je tražio vodu, koji je bio par metara udaljen i dok je uzela vodu, shvatila je da Danke nema. U 13.41 je pozvala muža, koji je došao u 13.55, a odmah potom pozvao policiju, koja je na lice mesta izašla u 13.59 i odmah krenula u poteru“, naveo je Gašić. On je naveo da je, po prvi put, u 18.57 časova aktiviran sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletog lica „Pronađi me“. „Mi smo od izlaska iz stana majke Ivane Ilić pratili forenzičku telefona, njeno kretanje od Bora do Banskog Polja. Pritom, upoređujući sve moguća lica koje su tu istu trasu u istom vremenskom periodu zajedno s njom prolazili. Proveravali i kada je nastala fotografija i tačnost trenutka kada je nastala fotografija, zato što su nam to bili bitni činioci za dobijanje informacija koliko je vremenski dete bilo van vidokruga majke“, rekao je Gašić. On je rekao da je u periodu od 13.45. do 13.52, Danka izašla iz dvorišta i krenula asfaltom, što su potvrdili dva očevica. „Majka je oko 13.50. tražila dete, videla beli auto i muško lice koje stoji pored njega, za koje se kasnije, tokom istrage, ispostavilo da je reč o vozilu „fijat panda“, u kom su bili osumnjičeni S. J. i D. D. prema iskazu jednog od osumnjičenih, oni su bili na radnom zadatku u naselju Bansko polje, gde su trebali da provere šahtu u Ozrenskoj ulici, gde su stigli u 13.20. Kretanje vozila je zabeleženo na kameri u ulici Radomira Putnika i ispostavilo se da se sporednom ulicom kretalo u 13.35, a kasnije je zabeleženo da se kod kapije kuće zaustavilo u 13.50, što se poklapa sa vremenom nestanka male Danke.“ Vozilo u kojem su bili S.J. i D.D. se kod kapije zadržalo dva i po minuta, prema izjavama osumnjičenih, zbog potrebe za toaletom, da bi potom, kada su krenuli, devojčicu udarili na nekih 30 do 40 metara od mesta na kojem su se zaustavili. Gašić je rekao da je automobilom upravljao osumnjičani D.D. dok je S.J. koji je bio suvozač izašao iz auta, otvorio vrata i telo devojčice koja je bila bez sveti, prebacio na zadnji deo vozila preko alata. Gašić je dodao da su se tokom vožnje, dogovorili da se telo negde, kako je rekao, baci, a u 13. 57 ih zaustavio otac devojčice, koji je bio u svom automobilu i pitao da li su videli devojčicu, našta su odogovorili negativno. „Po izlasku iz Banjskog polja, u 14.00, zaputili su se Starobajnskim putem i prilikom dolaska na deponiju na kojoj su zadržali minut i 49 sekundi, S.J. je uzeo dete i bacio ga na bedem gde je bila gomila smeća, dok je D.D. za to vreme bio pored auta pazeći da neko ne naiđe“, rekao je ministar. Kako je rekao, oni su se nakon toga vratili u firmu i ostavili vozilo. „U monstruoznosti i hladnokrvnosti ubica devojčice, svedoči i činjenica da je S.J. po pozivu direktora istog dana otišao u Banjsko polje da traži devojčicu, svestan da ju je hladnokrvno usmrtio“, naglasio je Gašić.

Kako je rekao, policija je istog dana sa privatnih kuća skinula snimke sa 10 kamera. „Jednu smo čekali, jer je vlasnik u Americi, da dođemo do ključa i kućepazitelja da bismo mogli sa nje, koja nam je na kraju i najviše pomogla da dođemo i vidimo kretanje“, objasnio je Gašić. On je istakao da su sva kretanja osumnjičenih, pošto se radi o službenom vozilu Vodovoda Bora, imaju GPS i zabeleženo je njihovo kretanje. „Tog dana na teritoriju Banskog polja u vremenskom intervalu koji je nama bio interesantan, ušlo je 17 vozila, od tih 17 vozila, samo su dva izašla van teritorije Banjskog polja, do dolaska policije, postavljanja punktova i zaprečavanja svih tih putih pravaca ka Banjskom polju“, rekao je Gašić. On je dodao da je ovo njihovo kretanje bitno, zato što kako je istakao „vrlo je bilo simptomatično“ da su 150 metara od mesta gde su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić gde je bila Ivana Ilića sa svojom decom prešli za pet i po minuta. „Mi smo tog dana izašli, a i pre toga su građani Bora i njihov štab za civilnu zaštitu izašli sa svim javnim preduzećima i do dolaska odreda Žandarmerije iz Niša i vatrogasaca u većem broju izašli zajedno, a pomoću lovačkog udruženja Bora pretraživali teren samostalno. Komandu nad pretragom terena je preuzeo komandant odreda Žandarmerije iz Niša.

Videli ste i sami da se radi o jako nepristupačnom terenu, brdsko- planinskom terenu“, dodao je Gašić. Pripadnici Žandarmerije uz pomoć pripadnika policije, javnog reda, vatrogasaca, Gorske službe spašavanja, zajedno sa više pasa i sve moguće resurse, sa dronovima sa termovizijama, helikoptera i prvog dana pretražili su teren pet puta, u tom krugu od nekih deset kilometara. Gašić je rekao da su više puta razgovarali sa majkom. „Da li nam je bilo čudno u startu, da posle tri godine se pojavi u kući gde je nekada živela, u dvorištu koje je poprilično neuredno sa puno stakla, sa puno gvožđa, nekih starih frižidera, i svega ostaloga, jeste, ali naravno početne informacije smo morali da dobijemo od majke, da bi mogli dalje da nastavimo istragu“, dodao je on. Gašić je rekao da su urađena 15 poligrafska ispitivanja i zahvalio svim pripadnicima kriminalističke uprave. On je istakao da veliku zahvalnost duguje Upravi kriminalističke policije, Službi za suzbijenje kriminala, načelniku (Nemanji) Đuranu, njegovom zameniku Draganu Mijajiloviću, načelniku Smoliću. Istakao je da su svi zajedno bili u Boru i zajedno prolazili kroz sve. „Više od 40 pripadnika Uprave kriminalističke policije je deset dana na terenu i oba načelnika zajedno sa njima. Ljudi iz naše tehnike, poligrafisti, svi su spavali po dva sata da bi mogli da ispunjavaju sve ono što se od njih traži, da dođemo do validnih informacija koje su nam bile potrebne. Radi se o 46. 000 logova, takozvanih telefonskih brojeva. Znači, toliko je promena bilo na baznim stanicama koje su pokrivale to područje. Sve je to trebalo pregledati, uvezati, preklopiti jedno preko drugog, upravo da bi videli da li je neko majku pratio u tim trenucima, da li je ona imala neku komunikaciju sa bilo kime“, naveo je Gašić.

Dodao je da su pregledane sve kamere, GPS na vozilima i 175.000 komunikacija – telefonskih razgovora, SMS poruka i drugih poruka, kao i da su pripadnici MUP-a preduzeli opsežne mere u cilju pronalaženja Danke i razjašnjavanja slučaja. Gašić je rekao da je obavljena pretraga užeg i šireg lica mesta, kao i lokacije oko Banjskog Polja, a da je u potrazi učestvovalo više stotina pripadnika MUP, Žandarmerije, policije opšte nadležnosti, Uprave kriminalističke policije, Službe za suzbijanje kriminala, Kriminalistička operativna analitika, Uprava za tehniku, služba za borbu protiv terorizma, jedinice za finansijske istrage SBPOK-a, Interpola, Službe za ratne zločine, helikopterske jedinice, Policijska brigada, Sektor za vanredne situacije, Uprava saobraćajne policije, Uprava granične policije, Policijska uprava u Boru, Zaječaru, Nišu, kao i Bezbednosne informativne agencije, Gorska služba spašavanja, Udruženje lovaca i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva, lokalna samouprava, ali i građani dobrovoljci. „Čuli ste da se osumnjičeni, priključio potrazi bez i malo empatije, bez i malo griže savesti i proveo neko vreme na toj teritoriji, zajedno sa svim ostalima koji su učestvovali u pretrazi“, rekao je Gašić.

Dodao je da su korišćena sva raspoloživa tehnička sredstva, helikopteri, dronovi sa termovizijama i bez nje i službeni psi tragači. Kako je naveo, policija je pregledala više od 200 kuća i isto toliko stanova, više od 400 vozila, prikupila je obaveštenje od više desetine osoba, pregledala snimke sa 10 kamera u naselju, poligrafskih testirala 15 osoba. „Na dan nestanka Danke je ustanovljeno da je na baznoj stanici u Boru bilo locirano oko 42.000 telefona, pri čemu je naknadnom analizom logova ustanovljeno 658 brojeva stanovnika naselja Banjsko Polje“, rekao je Gašić. On je zahvalio i Austrijskoj policiji i Interpolu kao i drugim policijama u Evropi i u regionu koji su se odazvale pozivu.

Što se tiče sistema „Pronađi me“, Gašić je rekao da je više puta objašnjen način funkcionisanja tog sistema i zašto istog trenutka kada se prijavi nestanak maloletog lica se ne aktivira. „Mi smo prošle godine, čini mi se, imali više od 600 prijava nestanaka dece. Većina se nađe u narednih desetak, 15, dvadeset sati“, rekao je Gasisć i dodao da zahtev da sistem bude stavljen u funkciju jer se desio nestanak maloletnog lica mora da odobri načelnik policijske uprave.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena