Yunet
 

Hronika

Duško Arsić osuđen na 13 godina zatvora

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 2. februar 2024. • 14:01 •

Duško Arsić osuđen na 13 godina zatvora

IZVOR I FOTO: TV Most

Duško Arsić iz Matičana kod Prištine osuđen je danas prvostepeno na 13 godina zatvora zbog navodno počinjenog ratnog zločina tokom 1999. godine.

Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini sastavljeno od troje Albanaca saopstilo je da je potvrđeno da je tokom procesa potvrđeno da je Arsić počinio krivično delo za koje je optužen.

U predmetu protiv Arsića, tužilac Adem Dema u završnoj reči je istakao da je iz izvedenih dokaza utvrđeno da je optuženi izvršio krivično delo sa umišljajem u saizvršilaštvu.

Dušku Arsiću se na teret stavlja zločin protiv civilnog stanovništva, da je tokom ratnog perioda na Kosovu, od januara do juna 1999. godine, učestvovao u raseljavanju i pljačkanju imovine albanskog stanovništva.

Advokat Nebojša Vlajić, branilac optuženog Arsića je prethodno zatražio oslobađajuću presudu, navodeći da Albanac koji je prijavio Arsića nije oštećen, jer prema njemu nije učinjen ratni zločin.

Arsić je prijavljen da je navodno počinio ratni zločin posto nije hteo da proda zemlju osobama albanske nacionalnosti koje su mu je prethodno uzurpirale i falsifikovanim dokumentima prevele na svoje ime.

Vlajić: Kosovsko pravosuđe dokazalo da nije u stanju da sprovede fer postupak

Branilac Duška Arsića koga je danas sud u Prištini osudio na 13 godina zatvora zbog počinjenog ratnog zočina, advokat Nebojša Vlajić rekao je da nije iznenađen takvom presudom i da je kosovsko pravosuđe još jednom dokazalo da nije u stanju da vodi fer postupak.

Vlajić je istakao da ovakve presude uništavaju nadu svakom Srbinu protiv koga se na Kosovu vodi neki postupak.

„Ne mogu da kažem da sam očekivao ovakvu presudu, ali nisam iznenađen. Posle današnjeg objavljivanja presude i najdobronamerniji posmatrači izgubili su nadu i iluzije o demokratskom kapacitetu kosovskog pravosuđa. Svakom narednom presudom oni ubeđuju javnost da nisu u stanju da sprovedu fer postupak. Ovo je bio predmet najočigledniji u mnoštvu sličnih predmeta gde se sudi za ratne zločine bez ikakvih dokaza, i gde je očigledna povezanost sa imovinskim sporovima koji su prethodili optužnici za ratne zločine, gde se sudi čoveku koji 20 i više godina na Kosovu živi i niko protiv toga nema ništa, a kada izbije imovinski spor, on biva prijavljen“, naveo je Vlajić.

Ovaj predmet i ovakva presuda koja nije još pravosnažna, kako je istakao, uništava nadu svakome ko se nada da će na Kosovu dobiti pravdu i koga čeka suđenje za sličnu stvar.

„Ko se pravdi nada od kosovskih sudova ili je naivan ili je neobavešten“, rekao je Vlajić.

Kako je dodao, odbrana će uložiti žalbu, o kojoj će odučiti Apelacioni sud.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena