Yunet
 

Društvo

Akciji dobrovoljnog davanja krvi u Beloj Crkvi odazvalo se stotinak humanih ljudi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 16. april 2024. • 07:26 •

Akciji dobrovoljnog davanja krvi u Beloj Crkvi  odazvalo se stotinak humanih ljudi

U Tehničkoj školi “Sava Munćan” u Beloj Crkvi održana je redovna akcija dobrovoljnog davanja

krvi. Vladimir Radonjić, sekretar Crvenog krsta Bela Crkva, naglasio je da su potrebe za svim krvnim grupama velike.

Dolazi nam Transfuziološka služba Vojvodine i očekujemo između devedeset i sto davalaca. Ranije je bilo univerzalnih davalaca i primalaca, sada toga nema i svako dobija svoju krvnu grupu, tako da su nam sve krvne krupe potrebne. Bolnice nam rade uvek sa knap kapacitetom, krv je uvek potrebna i ona mora da čeka, a ne onaj kojem je krv potrebna, tako da opet apelujem da što više ljudi dođe i da krv.

Sara Babić, doktorka medicine u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, ističe da su ovakve akcije veoma važne jer se jednim doniranjem krvi mogu spasiti čak tri života.

Nakon što prikupimo krv putem akcija, ona odlazi u Zavod za transfuziju krvi Vojvdine gde se testira i dalje obrađuje na komponente. Redovne akcije u Beloj Crkvi su jako važne, odličan je odziv tako da se nadamo da će i ova akcija popraviti dosadašnje rezerve krvi.

Građani Bele Crkve rado su se odazvali ovoj akciji jer, kako kažu, svaki život znači.

Crveni krst Bela Crkva u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine godinama organizuje uspešne akcije dobrovoljnog davanja krvi, a naredna je zakazana za 15. jul u prostorijama Tehničke škole “Sava Munćan” u Beloj Crkvi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena