Yunet
 

Društvo

U Opštini Kovačica se uspešno sprovodi projekat „Banka hrane“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. april 2024. • 14:48 •

U Opštini Kovačica se uspešno sprovodi projekat „Banka hrane“

Na teritoriji opštine Kovačica uspešno se sprovodi projekat Banka hrane. U Crepaji je tokom februara i marta podeljeno ukupno 387 kilograma hrane, a u narednom periodu donacije će biti raspoređene i u drugim mesnim zajednicama ove opštine.

Mesna zajednica Crepaja u saradnji sa Crvenim krstom i trgoviskim lancem Delhaze Maksi učestvuje u projektu Banka hrane. Nosilac projekta je Crveni krst, a plan je da, u narednom periodu, sve MZ sa teritorije opštine Kovačica učestvuju u ovom projektu, istakao je sekretar MZ Crepaja Branislav Atanacković.

– U februaru je pokrenut pilot prijekat gde smo mi pet donacija preuzeli u raznim vremenskim terminima i po sopstvenim kriterijumina podelili hranu i imali smo dobar odziv građana. U februaru je u okviru pet donacija razdeljeno 99,87 kilograma hrane. To je raspoređeno na 62 korisnika i 13 porodica. Kriterijumi su bili sledeći, samohrane majke sa jednim ili više dece, stara i bolesna lica koja nisu u mogućnosti da se kreću i lica koja su na pragu socijalne.

Atanacković ističe da su donacije bile raznovrsne. Uglavnom je to bilo voće i povrće, a prema vrsti i sadržaju donacije, pravili su se određeni paketi.

– Od svežeg voća bile su jabuke, pomorandze, mandarine, kivi, nar, avokado, grejpfrut. Od povrća bio je dominantan krompir, luk, kupus i druge namirnice koje su sezonskog karaktere. Kasnijm isporukama bilo je i zelene salate, mladi luk, tikvice, zeleniši koji su puni gvožda i vitamina.

Na teritoriji Mesne zajednice Crepaja, ukupno je u februaru i martu podeljeno 387 kilograma hrane, ističe Atanacković.

– Mislim da je impozantan broj i mislim da smo uspeli da te porodice koje su nižeg životnog standarda, na nekin način rastertimo budžet da mogu neki deo sredstava upotrebe nekim drugim potrebama koje imaju.

Banka hrane Beograd je humanitarna, neprofitna organizacija osnovana 2006.godine sa ciljem da doprinese smanjenju siromaštva, gladi i rasipanja hrane. Banka Hrane je član Evropske federacije banaka hrane – FEBA od 2009. godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena