Yunet
 

Društvo

Saopštenje Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. april 2024. • 19:55 •

Saopštenje Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine apeluje na sve političke činioce da ne zloupotrebljavaju strašnu tragediju koja se desila u Boru. Nekoliko dana unazad, nakon opisa tragičnog događaja, od strane policijskih zvaničnika, svedoci smo da pojedine političke partije, na žalost, u još jednom pokušaju prikupljanja jeftinih političkih poena, stavljaju se u navodnu zaštitu ovog puta pripadnika rumunske nacionalne manjine. Postavlja se pitanje kako se te stranke sada setiše Rumuna ?

Umesto da nas ovakve tragedije ujedinjuju u bolu i osudi i da zajedno kao društvo radimo na predlozima pooštravanja zakonskih odredbi za kažnjavanje počinioca ovakvih monstruoznih zločina, u prvom planu pomenutih partija, u ovim danima tuge, smo mi Rumuni. Suprotno svakoj logici.

Još jednom, Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine ističe da su pripadnici rumunske nacionalne manjine ravnopravni činioci ovog društva i da su i pripadnici policije, tužilaštva, sudskih organa, izvršne vlasti, zakonodavne vlasti, lokalnih samouprava, obrazovnog, zdravstvenog i celokupnog društvenog sistema te da veruju svojoj državi i nosiocima najviših državnih funkcija.
Nacionalni savet Rumuna osuđuje gnusni zločin ubistva male Danke, verujemo da će policija i tužilaštvo profesionalno rasvetliti slučaj, i da će počinioci maksimalno biti kažnjeni.

Ovom prilikom porodici male Danke izražavamo izraze najdubljeg saučešća.

9.04.2024

Predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Valentin Ardeljan

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena