Yunet
 

Društvo

Pre 25 godina bombardovana Rafinerija, tom prilikom poginula tri radnika fabrike

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. april 2024. • 14:58 •

Pre 25 godina bombardovana Rafinerija, tom prilikom poginula tri radnika fabrike

Danas se navršava 25 godina od bombardovanje rafinerije našte Pančevo, kada je pogođenp postrojenje Energana i tom prilikom poginuli su radnici ove fabrike Dejan Bojković, Duško Bogosavljev i Mirko Dmitrović. Tim povodom na spomenik u krugu fabrike vence su položili članovi porodica, rukovodstvo fabrike, predstavnici Sindikata i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Na današnji dan pre 25 godina Rafinerija nafte Pančevo je prvi put bombardovana i tom prilikom pogođenjo je postrojenje Energana, trojica radnika izgubila su život. Kao i svake godine, njima je odata počast polaganjem venaca na spomen-ploču u krugu fabrike. Na spomen obeležje poginulim radnicima u Rafineriji vence su položili članovi porodica, rukovodstvo Rafinerije, predstavnici sindikata.

„Tom prilikom tragično su stradala trojica naših radnika, 4 su bila teško ranjena. Rafinerija je od tada još 6 puta bombardovana, ukupno 7 puta. Uništeni su svi vitalni pogoni,vitalna postrojenja koja su služila za preradu i skladištenje nafte. Neposredno nakon bombardovanja Rafinerija je krenula u obnovu sa skromnim sredstvima i mogućnostima koje smo tada imali. Rafinerija je ubrzo obnovljena i krenula je sa radom, a u poslednjih 25 godina Rafinerija je značajno investirala u svoje pogone i izgradila nove pogone i modernizovala se. Mnogo smo uložili u pogone za ekologiju i jako smo ponosni na to. Nastavljamo da se razvijamo, a to je zalog naše budućnosti“, rekao je Vladimir Gagić – direktor Bloka prerade NIS-a.

Venac je u ima grada položio gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović koji je istakao da događaje od pre 25 godine nećemo nikada zaboraviti.

„Mi se svake godine na ovaj dan okupljamo ovde u krugu RNP kako bi se setili i odali počast našim poginulim sugrađanima. NATO agresija trajala je 78 dana, Pančevo je bilo svakodnevno bombardovano, Rafinerija čak 7 puta gadjana, a na današnji dan pre 25 godina poginuli su naši sugrađani Dejan Bojković, Duško Bogosavljev i Mirko Dmitrović i mi se danas njih sećamo, zajedno sa porodicama saosećamo i tugujemo.Koristimo da se setimo svih poginulih u NATO agresiji jer to je bilo verovatno najgorih 78 dana u našoj novijoj istoriji. Možemo da oprostimo ali nikada ne smemo da zaboravimo a ja želim da se ovo nikada nikome ne desi“, rekao je Aleksandar Stevanović – gradončelnik Pančeva

Rafinerija nafte Pančevo tokom NATO agresije bombardovana je 7 puta. Svi važniji objekti su porušeni, materijalna šteta bila je ogromna a ekološka nikada nije tačno utvrđena.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena