Yunet
 

Društvo

Vršac: Održana Skupština Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 27. mart 2024. • 15:38 •

Vršac: Održana Skupština Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine

U Vršcu je održana Skupština Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, na kojoj su u fokusu bile mogućnosti obrazovanja Roma u Srbiji. Grad Vršac izdvojen je kao pozitivan primer kada je reč o negovanju romskog jezika, tradicije i kulture.

Izveštaj o radu u prethodnoj i plan aktivnosti u ovoj godini predstavljeni su na prvoj ovogodišnjoj Skupštini Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Sednici, koja je održana u Vršcu prethodio je sastanak sa gradskom upravom na kojem je razmatrana nova strategija sa ciljem da se u celini poboljša položaj romske nacionalne manjine. Kako je navela Jelena Jovanović, članica Saveta i pokrajinska poslanica, Vršac je odabran za mesto susreta kao primer dobre prakse, rekla je Jelena Jovanović, članica Nacionalnog saveta i Pokrajinska poslanica.

– Ono što bismo mi kao pripadnici romske nacionalne zajednice je da je grad Vršac jedan pozitivan primer i identifikacioni model kako se čuva i neguje romski jezik, kultura i tradicija. Ovde imamo nekoliko škola u kojima se romski jezik uči kao izborni predmet, a ono što je za nas veoma važno je to da u Vršcu postoji Visoka škola za obrazovanje vaspitača, Mihailo Pavlov, i to je ono što je naša budućnost. Obrazovanje, jer bez njega nema napretka naše zajednice.

Jedna od najvažnijih tačaka bila je obrazovanje Roma i očuvanje romskog jezika, kao neizostavnog dela nacionalnog identiteta, istakao je predsednik Saveta, Dalibor Nakić.

-Očekujemo da se dalje sprovode sve afirmativne mere koje se odnose na unapređenje obrazovanja Roma. Tu pre svega mislim na afirmativni upis romskih učenika u srednje škole, ali i studenata u visokoškolske ustanove. Zatim na olakšan pristup romskim učenicima uz studentske, učeničke domove, stipendiranje, srednjoškolaca i studenata i ono što je, možda, donekle, i fokus u narednom periodu, a to je podrška nastavnicima romskog jezika u cilju promocije predmeta Romski jezik sa elementima nacionalne kulture, rekao je Nakić.

Na sednici je još bilo reči o zapošljavanju, stanovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti Roma. Kako navode iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, uprava Grada Vršca može da računa na potpunu podršku Saveta prilikom realizacije planova i projekata u narednom periodu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena