Yunet
 

Društvo

Vršac obeležava Svetski dan voda

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. mart 2024. • 11:10 •

Vršac obeležava Svetski dan voda

Projekat „Revitalizacija livadskih i stepskih staništa radi očuvanja biodiverziteta na Vršačkim planinama“ sprovodi JKP „Drugi oktobar“ Vršac, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske. Ovaj projekat je deo šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Svetski dan voda obeležava se svake godine 22. marta. Taj dan je usvojen rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine, a već od 1993. godine ovaj dan je počeo da se obeležava i vremenom je značaj ovog dana počeo da raste. Obeležavanje ovog dana, naglašava važnost zaštite i održivog korišćenja vodenih resursa za buduće generacije.

Današnji praznik, JKP „Drugi oktobar“ obeležava radno, na terenu, gde u potezu Orlovo brdo na Vršačkim planinama, u Malom Središtu izvodi radove na formiranju centara za razmnožavanje vodozemaca i gmizavaca, koja će ujedno služiti i kao pojila za divlje životinje tokom godine, posebno u sušnom periodu. Radovi teku po planu i smernicama projekta, a uskoro će biti završene sve 3 vodene površine.

Voda ima neprocenjiv značaj u evoluciji živog sveta i praktično predstavlja uslov opstanka života na Zemlji. Prvi oblik života nastao je u vodi. U svetskom okeanu, voda predstavlja prirodni regulator temperature na Zemlji,omogućava uzgajanje poljoprivrednih kultura što je neophodan uslov za proizvodnju hrane, a koristi se i u ostalim privrednim aktivnostima – vodosnabdevanju, industriji, saobraćaju i drugim delatnostima. Globalna potrošnja vode se povećava svake godine. Kopnene vode čine samo 0,5% svih vodenih prostranstava na Zemlji i raspoređene su kao površinske i podzemne vode.

Centar za razmnožavanje vodozemaca i gmizavaca se postavlja u okviru projekta „Revitalizacija livadskih i stepskih staništa radi očuvanja biodiverziteta na Vršačkim planinama“, koji ima za cilj revitalizaciju livadskih i stepskih ekosistema kako bi se omogućilo postojanje i napredak biljnih i životinjskih vrsta, što će doprineti poboljšanju ekosistema u široj okolini.

Srbija je 47 zemlja od 180 država rangiranih po količini vodnih resursa u svetu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena