Yunet
 

Društvo

Deca iz vrtića „Petar Pan“ posetila Radio Pančevo

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. mart 2024. • 14:55 •

Deca iz vrtića „Petar Pan“ posetila Radio Pančevo

Radio Pančevo nedavno je ugostio decu iz vrtića “Petar Pan” koji su poželeli da vide naš studio i saznaju kako se putem radio talasa emituje program. Pokazali smo se kao dobri domaćini, pa je usledio poziv najmlađih i njihovih vaspitačica da posetimo vrtić na Misi.

Jedan stari radio i Muzički vremeplov bili su povod da četvorogodišnjaci dođu u Radio Pančevo i upoznaju se sa tim nevidljivim, moćnim medijem, ali i da se oprobaju kao voditellji. Bilo im je veoma zanimljivo i odlučili su da nam se zahvale. Pozvali su nas da posetimo vrtić Petar Pan. Mališani su se pokazali kao odlični domaćini i pravi profesionalci. Objasnili su nam zašto vole muziku i kako je doživljavaju. Uverili su nas, svirajući različite instrumente da imaju i muzičkog talenta. Kroz projekat Muzički vremeplov koje su osmislile vaspitačice naučili su kako se koristi starinski radio, a kako kasetofon. Oduševio nas je i njihov mali improvizovani studio, u kome su uz pomoć mašte sami smišljali i kreirali interesnatne radijske emisije.

Sve ove edukativne i kreativne aktivnosti i radionice različitog sadržaja i tema sprovode se u okviru posebnog projekta, “Vremeplov kroz igru, pokret i muziku”, kaže vaspitačica Marijana Leković Šalković i ističe da je sve u stvari počelo posetom Radio Pančevu koja je ostavila poseban uticak na decu. Zahvaljujući našoj medijskoj kući deca su bila inspirisana da se igraju voditelja, tonaca, spikera i muzičara. Ovaj kreativni poduhvat pokazao se veoma uspešnim, naglašava naša sagovornica.

– Kasnije smo već učili o zvuku, šta je to zvuk, gde sve možemo dag a pronađemo, kako može da se proizvodi zvuk. Sada je već pro9jekat malo i odmakao, učimo o instrumentima, istraživali su, pravili su sa roditeljima kod kuće instrumente od recikliranog materijala, onda ovde naravno mogu da istražuju, da muziciraju id a se igraju, u skladu sa svojim interesovanjima, rekla je vaspitačica Marijana Leković Šalković.

Projekat Muzički vremeplov ima podršku lokalne samouprave, a došlo je i do saradnje sa muzičkom školom “Jovan Bandur”. Učenica ove škole držala je mališanima čas klavira. Vrtić su posetili i drugi muzički stručnjaci, a u planu je i da deca budu gosti muzičke škole. Kako će se program dalje odvijati zavisi od dečijeg interesovanja. Najvažnije je da se deca igraju i druže i da kroz igru i prijateljstvo uče.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena