Yunet
 

Društvo

Pola veka JKP „Drugi oktobar”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 11. mart 2024. • 09:19 •

Pola veka JKP „Drugi oktobar”

U sastav vodovodnih sistema kojima JKP “Drugi oktobar” upravlja i vrši njihovo održavanje, spada 22 izvorišta podzemnih voda, preko 300 km osnovne vodovodne mreže i 12 kontrarezervoara od kojih se 5 nalazi u Vršcu. Godišnje se eksploatiše oko 5 miliona kubika podzemne vode od čega se najveća količina zahvata na izvorištu Pavliš preko 17 reversnih bunara, dubine od oko 100 m, ističe Nataša Biočanin, šef eksploatacije i prerade vode u ovom preduzeću

– Sa ovog potrojenja snabdevamo sve potrošače grada Vršca. Ovo što izdvaja ovo postojenje je to što nigde u tehnološkom procesu ne vršimo nikakvo doziranje hemikalija. Voda se prerađuje na prirodan način i mi prirodne prednosti koristimo za sam tehnološki proces, tako da mi u aeraciji koristimo vazduh iz spoljašnje sredine za unos kiseonika u sirovu vodu, a na ovim filterima se voda prerađuje biiološkim procesom gde određene vrste bakterija koje se hrane aminijakom i manganom vrše prečišćavanje sirove vode ,rekla je Nataša Biočanin, šef eksploatacije i prerade vode u JKP “Drugi oktobar” Vršac.

Nataša Biočanik ističe da se na postrojenju svakodnevno vrše mikrobiološke i fizičko-hemijske analize vode.

– To mi vršimo za naše interne potrebe, da bismo ceo tehnološku proces držali pod kontrolom. Eksterne institucije vrše analizu vode iz vodovodnog sistema. U našem slučaju to je ZZJZ Pančevo, i oni vrše monitoring higijenske ispravnosti vode u skladu sa zakonom, i oni za nas, na godišnjem nivou urade preko hiljadu analiza kojim se dokazuje da je voda koju piju naši građani ispravna rekla je biočanin.

Izgradnjim ovog postrojenja za preradu vode, rešen je višegodišnji problem kvaliteta vode za piće. Postrojenje je kapaciteta oko 300 litara u sekundi i ima dovoljan kapacitet da snabde ispravnom vodom za piće i sela sa teritorije Vršca.

– Imamo veliki rezervoar od 3000 kubika prečišćenje vode na samom postrojenju. Iz tog rezervoara se voda buster pumpama šalje ka gradu, a višak vode se preliva u visinske rezervoare, pre svega u glavni rezervoar od 5000 metara kubnih. Mi smo iskoristili vršački breg i tu hipskometrijsku razliku da bi smo poboljšali vodonabdevanje grada. Ti kontra rezervoari održavaju pritisak vode da bude zadovoljavajuća u mreži, a takođe služe kao rezerva vode ukoliko imamo neku havariju.

Vrednost fabrike pijaće vode, kraj izvorišta u Pavlišu je šest miliona evra, koji su na osnovi međudžavog sporazuma Vlade Srbije i Nemačke dobijeni od KfW nemačke razvojne banke. 60% je kredit koje vraća, Javno komunalno preduzeće „2. Oktobar”, a 40 odsto je donacija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena