Yunet
 

Društvo

Udruženje građana„Makedonium“ obeležilo Međunarodni dan maternjeg jezika

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 29. februar 2024. • 16:31 •

Udruženje građana„Makedonium“ obeležilo Međunarodni dan maternjeg jezika

Udruženje građana makedonske nacionalnosti „Makedonium“ obeležilo je u Beogradu Međunarodni dan maternjeg jezika. U okviru prigodnog programa održano je stručno predavanje o maternjem jeziku, kao i promocija knjige „Makedonski jezik u 30 lekcija“. Svečanosti je prisustvovao i ambasador Makedonije u Srbiji, Nikola Tupančeski.

Udruženje Makedonaca „Makedonium“ potrudilo se da i ove godine obeleži Međunarodni dan maternjeg jezika i da bogatim i raznovrsnim programom afirmiše makedonski jezik i književnike. Ovog puta se u Biblioteci grada Beograda u središtu pažnje našla se zbirka „Makedonski jezik u 30 lekcija“. Reč je o novom izdanju kolekcije edukativnih tekstova Eleonore Koneske Sredojević, koji je prvi put objavljeno 1984. godine. Jedan od urednika knjige, Ranko Bebekoski kaže da je autorka sa zadovoljstvom prihvatila ideju „Makedoniuma“ da njene „lekcije“ u reizdanju ponovo pronađu put do čitalačke publike.

Radi se o lekcijama makedonskog jezika koje su ilustrovane crtežima poznatih beogradskih umetnika. Uključuju tekstove na srpskom jeziku i naučno-stručne komentare o različitim jezičkim pitanjima: rečima, akcentu, azbuci, pismu, i tako dalje…rekao je Ranko Bebekoski, urednik izdanja.

Događaju je prisustvovao i ambasador Severne Makedonije u Beogradu, Nikola Tupančeski, koji je istakao značaj obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena