Yunet
 

Društvo

Opština Alibunar prinuđena da traži pomoć Ane Brnabić

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 23. februar 2024. • 12:42 •

Opština Alibunar prinuđena da traži pomoć Ane Brnabić

Opština Alibunar bila je prinuđena da zatraži pomoć od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, zbog problema oko izgradnje vrtića u Banatskom Karlovcu.

Kako saznajemo, ovaj problem je nerešiv za lokalnu samoupravu, a prepreke u ministarstvu prosvete, nastale iz samo njima znanih razloga, može da reši samo neko ko je za njih nadležan.

Iz budžeta Opštine Alibunar obezbeđena su sredstva za rušenje postojećeg objekta i nadzor, kao i stručni nadzor nad izgradnjom vrtića i opremanje kuhinje, dok je izgradnja samog novog objekta vrtića u Banatskom Karlovcu obuhvaćena projektom „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, kroz koji su obezbeđena sredstva iz Zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Opština Alibunar je 17. maja 2023. godine potpisala Sporazum o saradnji u sprovođenju pomenutog projekta sa Ministarstvom prosvete. Definisana su međusobna prava i obaveze. Tog dana sporazume su potpisali i opštine Pećinci i Aranđelovac.

Vlada Srbije je 12. oktobra 2023. godine donela Zaključak kojim je usvojen Ugovor o finansiranju izgradnje predškolske ustanove u Banatskom Karlovcu i ovlastila prof. dr Slavicu Đukić Dejanović, ministarku prosvete, da u ime Republike Srbije sa Opštinom Alibunar potpiše Ugovor.

Na potpisivanje Ugovora sa ministarstvom pozvani su 21. decembra. Pored njih, ugovore su tada potpisali i Grad Čačak, Grad Kragujevac i Opština Pećinci – ali sa jednom velikom razlikom.

Navedene lokalne samouprave su tada potpisale i ugovore sa izvođačima radova. Samo Opština Alibunar nije. Kako im je saopšteno, „izvođač radova određen za Opštinu Alibunar je na putu, bićete pozvani na potpisivanje ugovora sa izvođačem radova tokom sledeće nedelje…“ – od te nedelje prošlo je dva meseca! Da podsetimo, izvođači radova birani su po sprovedenom postupku nabavke od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije.

„Problem koji je nastao je ogroman. Rokovi za realizaciju projekta teku i vrtić mora biti završen u toku 2024. godine. Opština Alibunar je završila rušenje postojećeg objekta vrtića, koji je bio u katastrofalnom stanju. Bio je od azbesta. Počev od 1. septembra prošle godine, izmestili smo decu i roditelji ih svakodnevno dovoze i odvoze“, kaže predsednica Opštine Alibunar Zorana Bratić.

Opštini Alibunar je upućeno nekoliko peticija roditelja. Traže objašnjenje, zbog čega su deca izmeštena, kada izgradnje obećanog vrtića verovatno neće biti, zbog razloga koji su, izgleda, poznati samo ministarki Đukić Dejanović.

Već četiri godine opština Alibunar, kao svoj najveći projekat, ističe upravo izgradnju vrtića u Banatskom Karlovcu, mestu u kojem ima najviše stanovnika.

„Izgradnjom vrtima rešili bi višegodišnji problem ovog naseljenog mesta, koji je i najosetljiviji problem za našu lokalnu samoupravu, obzirom da su u pitanju deca koja su boravila u vrtiću od azbesta. Drugo polugodište je u toku, mališani i predškolci iz Banatskog Karlovca i dalje čekaju vrtić“, kaže Bratić.

Izvor:e Vršac

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena