Yunet
 

Društvo

Mere za suzbijanje koncentracije polena ambrozije u vazduhu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 20. februar 2024. • 06:01 •

Mere za suzbijanje koncentracije polena ambrozije u vazduhu

Bolja kontrola ambrozije cilj je projekta „Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu“, koji naš grad odnedavno realizuje u saradnji sa UNDP. Ambrozija ima veliki alergeni potencijal i spada u jedan od najvećih bioloških zagađivača u Srbiji, zbog čega je veoma važno da koncentracija njenog polena u vazduhu uvek bude pod kontrolom, objašnjava Katarina Banjai, članica gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj. Projekat će se sprovoditi do decembra ove godine i obuhvataće nabavku opreme, uklanjanje ambrozije i monitoring polena.

Što se tiče uklanjanja ambrozije i nabavka opreme, svu opremu koju nabavimo dobiće javno komunalno preduzeće Zelenilo, koje će od juna do septembra vršiti mehaničko uklanjanje i to mehaničko uklanjanje će se vršiti na neuređenim zelenim površinama. Što se tiče monitoringa polena, to je aktivnost koju mi redovno sprovodimo još od 2010. godine s tim što će ovoga puta akcenat biti na polenu ambrozije, sa ciljem da se pokažu efekti košenja,rekla je Katarina Banjai, Članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Projekat će uključivati i promotivne aktivnosti na podizanju svesti javnosti o značaju uklanjanja ambrozije.

Pomenula sam i promotivne aktivnosti i one će uključivati digitalnu kampanju preko društvenih mreža i biće izrađen i jedan video-klip o tome kako i kada ukloniti ambroziju iz svog domaćinstva. Takođe, pored toga, biće i terenska kampanja, koja će obuhvatati javne prezentacije na ovu istu temu i ona će biti održana i u Pančevu i u svim naseljenim mestima.

Mere koje grad sprovodi na suzbijanju ambrozije već godinama unazad pokazale su se uspešnim, ističe naša sagovornica.

Mere koje sprovodimo zaista daju rezultate, jer se vidi opadajući trend. Ukoliko posmatramo neki period od pet godina, sada možemo da vidimo da su koncentracija ambrozije duplo manje nego što je to tada bio slučaj. Najveći pad se vidi u 2021. Godini

Ukupna vrednost projekta je 86 000 dolara, od čega je polovina obezbeđena kroz inicijativu „Evropska unija za zelenu agendu u Srbiji“. Grad Pančevo, izdvaja 8 000 000 za mehaničko uklanjanje ambrozije, 12 000 000 za hemijski tretman i 3 500 000 dinara za monitoring polena.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena