Yunet
 

Društvo

Broj požara drastično uvećan

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 19. februar 2024. • 12:00 •

Broj požara drastično uvećan

Lepo vreme koje je obeležilo prvu polovinu februara nateralo je poljoprivrednike, ali i ljubitelje bašta i vrtova da počnu sređivanje svojih njiva i okućnica. Pošto mnogi od njih pale strnjiku i ostatke orezanog drveća, došlo je i do povećanja požara na otvorenom. Zamenik komandanta vatrogasno-spasilačkog bataljona Pančevo Predrag Aničić apeluje na građane da se drže zakonskih odredbi, kako do ovih nemilih događaja ne bi dolazilo.

Građani treba da se pridržavaju zakonskih odredbi, odnosno da ne pale, zato što je to zakonom o zaštiti od požara zabranjeno, zabranjeno je paljenje useva, trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, to je kažnjivo zakonom za fizička lica do 10.000 dinara, za pravna lica od 300.000 do milion dinara. Pre svega time ugrožavaju svoju bezbednost, bezbednost drugih ljudi, bezbednost imovine, a kada se takvi požari prošire na neke objekte, nastaje veća materijalna šteta, i kada su požari u blizini puteva, tada i bezbednost saobraćaja dolazi u pitanje.

Broj intervencija ove godine na teritoriji Južnog Banata, u odnosu na isti period protekle godine je znatno povećan, kaže Predrag Aničić.

Kada je reć o broju intervencija, na teritoriji Južnog Banata bilo je ukupno 245 intervencija, što je znatno veći broj u odnosu na isti period prošle godine kada je bilo 178 događaja.

Iz pančevačkog MUP-a apeluju na građane da obrate pažnju i ne lože vatru u blizini šuma i zelenih površina, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima. Ministarstvo unutrašnjih poslova će u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe, a sve u cilju smanjenja požara na otvorenom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena