Yunet
 

Društvo

Pošta Srbije predstavila marke „Srbija – Slovenija: Naši velikani“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 16. februar 2024. • 09:03 •

Pošta Srbije predstavila marke „Srbija – Slovenija: Naši velikani“

Konzulka Ambasade Republike Slovenije u Republici Srbiji Kristina Kliner i v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević, predstavili su u PTT muzeju emisiju prigodnih poštanskih maraka „Srbija–Slovenija: Naši velikani”. Emisija je objavljena u čast tri jubileja – 270 godina od rođenja velikog slovenačkog matematičara Jurija Vege, koji je doprineo da Beograd bude oslobođen od Turaka 1788. godine, 155 godina od prijema velikog lingviste srpskog i slovenačkog jezika Franca Miklošiča u Srpsko učeno društvo i 155 godina od rođenja velikog slovenačkog hemičara Frederika Pregla, dobitnika Nobelove nagrade.

– Ova inicijativa koja je pokrenuta od strane Pošte Srbije predstavlja svedočanstvo o trajnim kulturnim vezama između naša dva naroda. Dok razmišljamo o značaju ove prigone marke, posećamo se na bogatu istoriju koja povezuje Srbiju i Sloveniju. Danas odajemo počast izuzetnim velikanima koji su svojim aktivnostima i dostignućima uticali na istoriju srpskog naroda i čiji su doprinosi ostavili neizbrisiv trag na ovim prostorima,rekla je Kristina Kliner, konzulka ambasade Republike Slovenije u Republici Srbiji

Slovenija je zemlja sa kojom imamo dosta sličnosti. Kulturno i istorijski smo povezani, zbog čega smo trojicu velikana, koja su povezala naše zemlje i ostavili traga u Srbiji, predstavili na markama“, rekao je v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević. Prema njegovim rečima, saradnja Srbije i Slovenije danas je na visokom nivou, a ovo izdanje još jedan je podsticaj u našim odnosima.

– Mislim da je dobra stvar što ovakvu jednu poštansku markicu objavljujemo na početku ove godine. Ova edicija verujem da će doživeti odjek i u Sloveniji. Ova markica je samo uvod u onoga što će se dešavati. Upripremi je poštanska marka koju će Pošta Srbije izdati povodom izložbe EXPO2027, a koja će u opticaju biti od marta ove godine sve do kraja manifestacije u 2027. rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

Izdanje je objavljeno u stručnoj saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković”, umetnička realizacija delo je grafičara i kreatora maraka Pošte Srbije Jakše Vlahovića.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena