Yunet
 

Društvo

Mališani iz Vojlovice učestvovali na tradicionalnom maskenbalu u „Đetvanu”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. februar 2024. • 07:31 •

Mališani iz Vojlovice učestvovali na tradicionalnom maskenbalu u „Đetvanu”

Proleće je pre vremena stiglo u Vojlovicu zahvaljujući Slovačkom kulturno prosvetnom društvu Đetvan koje je organizovalo tradicionalni dečji maskenbal. Potrudila su se deca, ali i roditelji da baš njihova maska bude najlepša, najoriginalnija, najsmešnija ili najstrašnija.

Prema rečima Katarine Kolarik, organizatorke maskenbala, tradicija održavanja ovakvih zabava u Vojlovici traje već tridesetak godina.

Mališani su prodefilovali i s ponosom pokazali svoje maske publici, a tročlani žiri imao je ozbiljan zadatak da svaku masku dobro proceni. Ovakvi maskenbali potiču od starih običaja, koji se u narodu nazivaju “poklade” ili “maškare”, podseća Miroslav Oravec, predsednik Slovačkog kulturno-prosvetnog društva “Đetvan”.

Organizatori su se potrudili da se na maskenbalu deca zabave uz različite zanimljive igre. Na kraju su svim učesnicima dodeljene pohvalnice.Dečji osmesi, ali I zadovoljna lica odraslih pokazuju da je još jedan dečji maskenbal u Vojlovici uspešno završen. Razlog više da slovačko kulturno-prosvetno društvo Đetvan već pravi plan za naredni maskenbal.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena