Yunet
 

Društvo

Đaci iz Glogonja se pokazali kao odlični poznavaoci nemačkog jezika

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 12. februar 2024. • 10:35 •

Đaci iz Glogonja se pokazali kao odlični poznavaoci nemačkog jezika

Đaci iz Glogonja još jednom su se pokazali kao odlični poznavaoci nemačkog jezika. Kao i prethodnih godina, učestvovali su na takmičenju u organizaciji udruženja Maria Theresiopolis” i među čak 700 učenika iz cele Srbije pobrali mnoga priznanja. Ovo takmičenje, razlikuje se od mnogih, jer se školarci takmiče u kategoriji recitovanja, pisanja sastava, dijaloga i glume koje prezentuju “onlajn”, putem kreativnih video sadržaja – takozvanog “vloga”.

Prilično sam se zabavila, bilo mi je interesantno da se pripremam da recitujem na nemačkom. Ja već recitujem na srpskom, ali, naravno, zanimljivo je uvek isprobati nešto novo, rekla je učenica Milana Arsić.

Ja u sobi imam svoje zelene zidove, i obukla sam letnju haljinu, naravno, naučila sam tekst. Mama mi je pomogla, a imala sam pomoć i nekih rođaka. I tata mi je pomogao kada se radi o pripremi teksta, rekla je učenica Iva Trajković

Moja recitacija je govorila o zimi i o pahuljicama. Jas am svoj video snimila tako što sam se obukla zimski, obukla sam jaknu, šal i kapu i tako sam recitovala.

Devetnaestoro đaka od petog do osmog razreda dobilo je pohvalnice, dok su učenici Luka Radonjić i Nevena Rokvić osvojili drugo mesto u kategoriji petog i šestog razreda.

Prijavila sam se za ovo takmičenje zato što mnogo volim recitacije, mnogo volim da recitujem. Mnogo mi je to bilo zanimljivo – volim da se takmičim, rekla je Nevena Rokvić.

Nekako mi je bilo zabavno da se takmičim, pa sad, kad sam krenuo u peti razred, hteo sam da krenem i sa nemačkim rekao je učenik Luka Radonjić.

Samo moramo da dobijemo izgovor, kada dobijemo izgovor, lako je. Treba samo da ponavljamo više puta i onda ćemo naučiti

Kako kaže nastavnica nemačkog, Rodika Marjanu, njeni učenici već petu godinu zaredom postižu uspehe u ovom takmičenju. Način na koji je ono zamišljeno motiviše đake da, koristeći kreativnost i maštu, unaprede svoje poznavanje nemačkog jezika.

Kod tog recitovanja nisu bili važni samo izgovor, tačnost i dikcija, već je i kreativan prikaz bio veoma važan. Na primer, učenik Luka Radonjić bio je obučen u improvizovanu narodnu nošnju Austrije, dok je recitovao. I ostala deca su prikazala pesmicu panoima i igračkama. Učenici sedmog i osmog razreda koji su pravili vlog sami su birali teme. Bilo je tu videa o Novaku Đokoviću, improvizovani intervju, priča o Bundesligi, selu Glogonju, i tako dalje rekla je Rodika Marjanu nastavnica nemačkog jezika.

Takmičenjima tu nije kraj – vredni učenici Osnovne škole “4. Oktobar” iz Glogonja trenutno čekuju rezultate još jednog takmičenja, u kome je pored učenja nemačkog jezika, u fokusu isticanje značaja reciklaže.

.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena