Yunet
 

Društvo

U Pančevu trenutno 109 hranitelja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. februar 2024. • 15:13 •

U Pančevu trenutno 109 hranitelja

Porodični smeštaj i briga o deci bez roditelja u Pančevu ima dugu tradiciju. U Centru za socijalni rad „Solidarnost“ zastupljeni su svi oblici hraniteljskog smeštaja: srodnički, standardni, specijalizovani i urgentni smeštaj, a trenutno je na teritoriji našeg grada aktivno 109 hranitelja.

Hraniteljska porodica pruža dom detetu bez roditelja, ali i onoj deci koja iz nekih razloga ne mogu da žive u svojoj biološkoj porodici. Ovaj vid socijalne brige može biti privremen dok se ne razreše krizne situacije u porodici deteta, ili na period do osamostaljivanja. Hraniteljica Slavija Gajin ističe da je gajenje deteta koje nije vaše veoma osetljivo i odgovorno, zbog čega je u tom najhumanijem poslu potrebno pružiti mnogo ljubavi.

– Htela bih da kažem da je hraniteljstvo specifično. To je više od roditeljstva. Hraniteljstvo je ljubav, požrtvovanost, tolerancija, samopoštovanje… Veoma sam zadovoljna, ali mi je jedino žao što nisam ranije počela da se bavim tim poslom. Imam dosta godina, ali verujem da ću se još dugo baviti hraniteljstvom.

Porodica je prirodno okruženje za rast i razvoj svakog deteta. Odrastajući u porodici dete stiče sigurnost i osećaj pripadanja, razvija svoje sposobnosti, usvaja znanja i veštine, sprema se za aktivan život u zajednici i za osamostaljivanje. Anita Jović, socijalni radnik, kaže da procedura u kojoj se dete dodeljuje hraniteljskoj porodici nije jednostavna, ali da građani u svakom trenutku mogu da računaju na pomoć zaposlenih u Centru za socijalni rad „Solidarnost“.

– Kandidati za buduće hranitelje mogu podneti zahtev Centru za socijalni rad svakog radnog dana. Uz zahtev potrebno je da prilože relevantnu dokumentaciju. Ta dokumentacija jeste obimna, ali uz prethodnu saglasnost kandidata, Centar za socijalni rad može znatan deo dokumentacije da pribavi po službenoj dužnosti. Ono što je jako bitno je da uz zahtev prilože i svoje lekarsko uverenje, odnosno uverenje o svom zdravstvenom stanju, uverenje iz suda da nisu kandidati lišeni roditeljskog prava, uverenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak, odnosno da nisu pod istragom i da nije podignuta optužnica. Značajan podatak jeste i izvod iz kaznene evidencije, vrlo bitno je da budući hranitelji nisu osuđivani za krivična dela iz grupe krivičnih dela protiv braka i porodice, rekla je kaže pedagog Lidija Panajotović.

U Centru za socijalni rad „Solidarnost“ ističu da su potrebe i želje deteta uvek prioritet. Fokus je usmeren na to da u periodu razvoja dete dobije potrebnu pažnju i ljubav, uz osnovne životne potrebe kao što su redovni obroci i lični prostor u kojem će da provode svoje slobodno vreme Panajotović.

– Mi smo uvek tu da zapravo zajedno promislimo šta je ono najbolje, ne samo za hraniteljsku porodicu, jer ta porodica zapravo zbrinjava naše dete. Krajnji cilj je odgovarajuća i dostojna briga o detetu kojem na društvenom nivou mi obezbeđujemo hraniteljsku porodicu. Sa licenom, porodica stiče status podobne hraniteljske porodice.

Statistički podaci pokazuju da svake godine raste broj dece na hraniteljskom smeštaju, ali i broj hraniteljskih porodica. U proteklom periodu u Pančevu je obučeno više od 130 hraniteljskih porodica. Trenutno ima 109 aktivnih hranitelja, koji zbrinjavaju ili su spremni da prihvate decu kada se ukaže potreba za tim.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena