Yunet
 

Društvo

Gimnazija u Kovačici : Mi govorimo sedam jezika

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. februar 2024. • 15:37 •

Gimnazija u Kovačici : Mi govorimo sedam jezika

“Mi govorimo sedam jezika” moto je Gimnazije „Mihajlo Pupin“ u Kovačici. Ova školska ustanova poznata je po svojoj višejezičnosti, multikulturalnosti I multikonfesionalizmu, a učenicima pruža obrazovanje u dva obrazovna profila.

Gimnazija Mihajlo Pupin u Kovačici već više od pola veka uspešno obrazuje I vaspitava generacije učenika. Posebna je I zbog svoje dvojezičnosti. Nastava se odvija na srpskom I slovačkom jeziku, dok nastavni program đacima pruža široko obrazovanje I mnoge mogućnosti kada je reč o daljem školovanju..

– Smatram da je škola sasvim korektna, da daje širok spektar znanja. Profesori su kvalitetni, kako prirodnih, tako i društvenih nauka 01:03

– Za ovu školu sam se opredelila da bih imala više vremena da razmislim o daljem školovanju

Kako ističe direktor škole, Miroslav Jurica, gimnazija “Mihajlo Pupin” zauzima istaknuto mesto u prosvetnoj I kulturnoj delatnosti u regionu. Zbog etničke I verske raznolikosti predstavlja svojevrstan svet u malom.

– Broj jezika koji se govori I izučava u školi je sedam, I zato imamo I moto škole: mi govorimo sedam jezika. Škol aposebno vod iračuna o višejezičnosti i multikonfesionalnosti imultikulturalizmu. Učenici dolaze iz različitih mesta u okolini.

U školi postoje I brojne vannastavne aktivnosti koje omogućavaju učenicima da ispolje talente u oblasti sporta, muzike i glume, kao i da razvijaju samopouzdanje. Kako kaže profesorka Tatiana Brtkova, organizuju se različite priredbe, manifestacije, književni I muzički susreti, u kojima učenici vrlo rado učestvuju, kaže Tatiana Brtkova ,profesorka u Gimnaziji “Mihajlo Pupin”

– Naravno, oni se uključujui u pozorišnu sekciju, I u sve što jednu školu čini. Naravno, imamo ekološke sekcije, trudimo se da humanitarno pomažemo, organizujemo različite akcije, recikliramo. A najviš e od svega se trudimo da sve učenike podjednako uključimo u aktivnosti.

Iz godine u godinu u gimnaziji se trude da predstave školu u skladu sa imenom velikog naučnika, pronalazača I dobrotvora MihajlaPupina. Stalno rade na uvođenju inovacija kako bi nastava bila unapređena I osavremenjena. U želji da idu I korak više od 2017. Godine uz opšti gimnazijski smer uveden I novi obrazovni profil elektrotehničar informacionih tehnologija. To je zanimanje budućnosti za koje su I učenici u opštini Kovačica pokazali veliko interesovanje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena