Yunet
 

Društvo

Centar za socijalni rad: Što brže izaći u susret gradjanima kojima je potrebna pomoć

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. februar 2024. • 15:50 •

Centar za socijalni rad: Što brže izaći u susret gradjanima kojima je potrebna pomoć

Centar za socijalni rad “Solidarnost” u Pančevu ima četiri radne službe, a najaktivnija je ona za zaštitu dece i mladih, izjavila je direktorka Sanja Patalov Stojadinović. Centar pravovremeno reaguje, pomaže i podržava one kojima je pomoć najpotrebnija. Od osnivanja centra 1970. godine do danas stručni saradnici unapređuju rad i kvalitet pružanih usluga iz domena socijalne zaštite.

Stručni tim sastavljen od psihologa, pravnika i socijalnih radnika pomaže sugrađanima kojima je potreban neki od vidova socijalne pomoći i podrške. Centar, baš kako mu i sam naziv kaže “Solidarnost” već više od pet decenija brine o onima koji su socijalno ugroženi, pruža psiho-socijalnu podršku, ali i podstiče i razvija institucionalno zbrinjavanje određenih socijalnih kategorija. U centru prate i primenjuju nove zakonske propise. Posledne usklađivanje bilo je 2011. godine kada je na snagu stupio zakon o socijalnoj zaštiti, kaže direktorka Centra za socijalni rad Sanja Patalov Stojadinović.

– U sprovođenju socijalne zaštite i socijalnog rada, centar za socijalni rad bavi se poslovima koji su u delokrugu javnih ovlašćenja, kao i stručnih poslova, a pored toga centar za socijalni rad je i uputni organ u pogledu ostvarivanja prava i usluga koje naši sugrađani mogu ostvariti, a koje finansira lokalna samouprava, kaže Patalov.

Od 2009. godine u centru za socijalni rad Solidarnost u Pančevu postoje četiri radne službe. Kao najaktivnija ističe se služba za zaštitu dece i mladih, ističe naša sagovornica.

– U ovoj službi rade se različiti postupci, kao što su postupci iz oblasti porodično-pravne zaštite. Tu mislimo na postupke koji se vode pred sudom, u pogledu određivanja vršenja roditeljskog prava, kao i u pogledu regulisanja ličnih odnosa između deteta i roditelja kojim dete nije povereno.

U toku 2023. godine 343 odrasla lica su se smestila u neku od odgovarajućih ustanova, a od toga 170 lica je smešteno u gerontološki centar.

– Ono što je posebno izraženo poslednjih godina jesu odrasla lica koja se lišavaju poslovne sposobnosti. U Centru za socijalni rad imamo 230 odraslih i starih lica koji su pod starateljskom zaštitom, a od toga je 68 lica pod neposrednim starateljstvom Centra za socijalni rad, istakla je direktorka Centra za socijalni rad .

Socijalna zaštita je važan segment socijalne politike koji se iz godinu u godinu nadograđuje. Na unapređenju konstantno rade i stručne službe Centra za socijalni rad Solidarnost u Pančevu koje uvek imaju samo jedan cilj – da što brže izađu u susret građanima kojima je potrebna pomoć vodeći računa da uz primenu zakonskih odredbi pruže I najbolji kvalitet usluga onima koji su u socijlanoj potrebi, zaključuje direktorka Sanja Patalov Stojadinović.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena