Yunet
 

Društvo

Otvoren Dečji inovacioni centar

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. februar 2024. • 16:32 •

Otvoren Dečji inovacioni centar

U Pančevu je otvoren Dečji inovacioni centar, mesto na kome deca od 3 do 14 godina upoznaju svet nauke na zabavan i interaktivan način. Najmlađim Pančevcima i onima osnovnoškolskog uzrasta na raspolaganju su različiti kursevi iz oblasti robotike, elektronike i programiranja. Svi zainteresovani mogu da se prijave putem imejla, Instagrama ili mogu da dođu lično u prostorije Centra, u Ulici Mite Topalovića

Od sada i u Pančevu postoji mesto za mlade istraživače i ljubitelje sveta nauke. U našem gradu otvoren je Dečji inovacioni centar u ulici Mite Topalovića broj 10 na kojem će se mladi Pančevci upoznati sa naukom na zabavan i interaktivan način, ali će i razotkriti mnoge naučne zanimljivosti. Na ovoj specijalnoj žurci, deca i njihovi roditelji imali su priliku da učestvuju u različitim radionicama, da se igraju nauke, kao i da nešto nauče na kvizovima. Naučne discipline takođe su savladavali kroz izazove i predstave.

– Lepo sam se proveo, programirali smo, pravili smo, bili su neki eksperimenti i bilo je lepo

– Super je! Lepo mi je ovde da budem jer ima interestantnih igrica, stvari, pravimo robote, zanimljivo je, slažemo kocke, imamo bedževe, i baš je lepo

U Dečjem Inovacionom Centru edukuju se deca i mladi u tri naučne grane i veštine koje su danas veoma popularne, a to su robotika, programiranje i elektronika. Polaznici centra prolaze kroz raznovrsne sadržaje, kurseve i radionice koje su prilagođene uzrastu od 3 do 14 godina.

– Mi smo prisutni u Pančevu već više od godinu dana. Uokviru škole Jovan Jovanović Zmaj smo imali radionice za decu, organizovali Dan nauke. Sada smo na adresi Mite Topalovića 10 i počinjemo aktivno sa radionicama, kampovima u toku školskih raspusta. To je samo jedan deo aktivnosti koje nudimo u okviru dečijeg inovacionog centra. Kao što vidite, ovde je bilo jako zabavno danas. Trudimo se da na neki način uključimo rodielje u aktivnosti. Ceo dan su zajedno proveli roditelji i deca, i mogli da uživaju u čarima nauke, lego robotike i programiranja , rekla Anica Pavlović , osnivač Dečjeg Inovacionog Centra.

-Program namenjen za učenje programiranja i robotike od najranijeg uzrasta posebno su osmislili Lego eksperti za rani razvoj dece i profesori tehničkih fakulteta u Beogradu. Princip rada zasniva se na STEAM filozofiji, što znači da najmlađi kroz kombinovanje nauke, tehnologije, inženjeringa, matematike i umetnosti povezuju i usvajaju znanja iz različitih oblasti. Svi programi prilagođavaju se individualnim potrebama deteta, pri čemu se podstiču timski duh, kritičko mišljenje, radoznalost, kreativnost, mašta i učenje kroz igru.

– Mi svi želimo da naša deca budu slobodna, da se igraju, da imaju vremena za igru i zabavu. Ono što smatramo i za šta se zalažemo jeste učenje kroz igru: interesantno i korisno. Ništa ne treba forsirati, treba im ponuditi mogućnost da probude i razviju rane veštine programiranja.

-Ovo je način da se deca najranijeg uzrasta uključe i nauče da razmišljaju na taj način, da rešavaju probleme, što je zapravo programiranje – rešavanje problema. To su veštine koje su korisne u životu, ne samo u obrazovanju i poslovima budućnosti, za koje ih svakako pripremamo

Pored kurseva i radionica, Dečji inovacioni centar za vreme raspusta mladim naučnicima omogućava da se zabave i nauče nešto novo u posebnim kampovima. Uključuje radionice robotike, elektronike, idemo u obilaske muzeja, kompanija, pričamo sa IT stručnjacima, trudimo se da deci približimo svet robotike i programiranja na zanimljiv način i da ih naučimo da uče., rekla je Anica Pavlović,osnivač Dečjeg Inovacionog Centra.

U ovom dečjem centru mislili su i na rođendane malih ljubitelja nauke. Kažu da se posebna pažnja posvećuje rođendanskoj proslavi i slavljeniku. Prava zabava čeka vas ako se odlučite za LEGO rođendan.

– To bude jako zanimljivo, korisno, edukativno, deca mogu da dva ili dva i po sata uživaju u radionicama. Imaju lego izazov koji se obavlja u timovima. To je nešto u što zaista verujemo i smatramo da je zaista lep način da neko proslavi svoj divan dan .

Dečiji Inovacioni Centar organizuje pripreme i odlaske na takmičenja. Ove godine veoma je važna Svetska robotska olimpijada koja će se održati u Srbiji.

Svi oni koji su zainteresovani da postanu deo ekipe Dečjeg Inovacionog Centra mogu da se prijave putem imejl adrese: [email protected], a možete i doći lično u prostorije Centra, u Ulici Mite Topalovića 10. Sve infromacije o radu Dečjeg Inovacionog Centra nalaze se i na Instagram profilu dic.pancevo.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena