Yunet
 

Društvo

Aktivnosti Područne kancelarije Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. februar 2024. • 16:55 •

Aktivnosti Područne kancelarije Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine

Za projekte u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja udruženja rumunske nacionalne manjine koja čuvaju kulturno-istorijsko nasleđe podršku za projekte mogu da dobiju odnedavno u Područnoj Kancelariji Nacionlnog saveta za rumunsku nacionalnu manjinu. Kancelarija pomaže udruženjima da se povežu sa lokalnom samoupravom ili drugim institrucijama koje raspisuju konkurse. Građani mogu da dođu lično u kancelariju, da napišu mejl ili da se informišu telefonom.

Područna kancelarija Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine otvorena je u Pančevu krajem oktobra i to je posle Novog Sada i Vršca treća ovakva kancelarija u Vojvodini. Na teritoriji Pančeva živi oko 2.300 građana rumunske nacionalnosti. Najviše ih ima u Bantaskom Novom Selu, Glogonju i Dolovu. Novootvorena kancelarija je most između mnogobrojnih udruženja koja neguju rumunsku tradiciju, kulturu i običaje i lokalne samouprave. Saradnja sa gradom Pančevom je na veoma visokom nivou, kaže Stevan Mihajlov, iz Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

U Južnom Banatu ima više od 40 udruženja koja su veoma aktivna i konkurišu za projekte u oblastei kulture, obrazovanja, informisanja. Osim lokane samouprave, nacionalnog saveta rumuna, udruženja mogu da konkurišu i kod Ministarsva za ljuduska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i kod Evropske unije. Ono na čemu će područna kancelarija da radi je organizacija radionica, pre svega za mlade koji će se obučavati za pisanje projekata.

Građani mogu lično da dođu u područnu kancelariju koja se nalazi u ulic Žarka Zrenjanina broj 7, a sve što iz zanima mogu da pitaju putem mejla, a otvoren je i kontakt telefon 013 351 -281.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena