Yunet
 

Društvo

IT smer u Gimnaziji „Mihajlo Pupin“ u Kovačici

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. februar 2024. • 19:52 •

IT smer u Gimnaziji „Mihajlo Pupin“ u Kovačici

Gimnazija „Mihajlo Pupin“ iz Kovačice jedna je od retkih srednjih škola u Srbiji koja se može pohvaliti IT smerom. Ono što dodatno daje posebnost toj školskoj ustanovi je što se nastava za taj popularni smer održava na srpskom i slovačkom jeziku.

Gimnazija u Kovačici već 7 godina ima IT smer i jedna je od škola koja poštuje multikulturalnost, tako da đaci nastavu pohađaju na srpskom i slovačkom jeziku. Učenici koji uspešno završe ovaj smer dobijaju zvanje elektrotehničara informacionih tehnologija, kaže Emanuel Lupulesku, nastavnik stručnih predmeta u gimnaziji „Mihajlo Pupin“.

– To je jako dobar smer. Prvo je dobro što je gimnazija uočila da bi pored gimnazijskih odeljenja bilo pametno ubaciti još koje odeljenje, odnosno nešto što se sada traži na tržištu. Zvanje koje stiču ovi učenici nakon školovanja je elektrotehničar informacionih tehnologija, što je jako dobro zvanje.

Direktor gimnazije „Mihajlo Pupin“ Miroslav Jurica kaže da za IT smer vlada veliko interesovanje među učenicima.

– Vidimo da je u sadašnje vreme to jedan od najtraženijih profila za srednje škole, tako da smo pametno doneli odluku da otvorimo i ovaj novi smer, i da pružimo mogućnost našoj deci, i ne samo našoj nego i deci iz okoline, da završe ovaj smer i postanu IT stručnjaci.

Za IT smer kažu da je smer budućnosti. Uvođenjem ovog profila gimnazija „Mihajlo Pupin“ je stala na crtu svim najmodernijim obrazovnim ustanovama u Srbiji, a kako nam iz škole kažu, inovacijama ovde nije kraj, i uveliko se radi na tome da u budućnosti učenici imaju još više opcija za obrazovanje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena