Yunet
 

Društvo

Ministarka Begović posetila institut Tamiš

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. februar 2024. • 22:35 •

Ministarka Begović posetila institut Tamiš

Potrebna nam je bezbedna, kvalitetna i zdrava hrana i zato su nam bitni naučni instituti u poljoprivredi, rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović prilikom posete Istraživačko-razvojnog instituta Tamiš u Pančevu. U razgovoru sa direktorkom Instituta dr Svetlanom Roljević – Nikolić ministarka se uverila da se primenjuju nova, inovativna znanja, kao i da će biti nastavljeno unapređivanje istraživačke opreme instituta.

Tokom posete Istraživačko-razvojnom institutu Tamiš ministarski Jeleni Begović predstavljeni su planovi, strategija, kao i dosadašnji rezultati ove naučne ustanove. Ministarka je rekla da je zadovoljna funkcionisanjem Instituta, naglašavajući da naučno-istraživački rad u poljoprivredi predstavlja stratešku oblast razvoja Srbije.

,, Zato su nam jako bitni instituti koji se bave poljoprivredom i koji nauku primenjuju u svakodnevnici, koja nije laka. Klimatske promene, različiti geopolitički događaji, svi oni utiču na poljoprivredu, a ono što je sigurno jeste da nam je hrana svima potrebna svakodnevno, i to bezbedna, kvalitetna, raznovrsna hrana za sve. To zvuči lako, ali je izazov za svaku zemlju i zato su nam bitni jaki naučni instituti koji su posvećeni razvoju poljoprivrede „

Direktorka instituta, Svetlana Roljević Nikolić, istakla je da je ovom posetom jasno poručeno da nadležno ministarstvo podržava istraživače i da je za državu važan razvoj instituta na području cele Srbije.

,, Ono što želim da istaknem jeste da Institut Tamiš već decenijama doprinosi uvođenju novih znanja i inovacija u sektor poljoprivrede i mi ćemo tu tradiciju nastaviti da negujemo, a u skladu sa sugestijama Ministarstva. Jačaćemo inovativnu snagu instituta, i to pre svega kroz ulaganje u istraživačku opremu i u naše ljudske kapacitete, a sve sa ciljem čvršće saradnje sa privredom i stvaranjem okruženja koje je povoljno i poželjno za rad mladih istraživača i za efikasniju primenu naučnih rezultata u privredi“

Istraživači instituta Tamiš motivisani su mladi ljudi koji ovu ustanovu doživljavaju kao pravo mesto za razvoj svoje karijere, zaključila je Jelena Begović, koja se na kraju posete uverila da zaposleni rade u savremeno opremljenim laboratorijama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena