Yunet
 

Društvo

JKP Grejanja u saradnji sa Mašinskom školom Pančevo uključeno u sistem dualnog obrazovanja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 31. januar 2024. • 12:25 •

JKP Grejanja u saradnji sa Mašinskom školom Pančevo uključeno  u sistem dualnog obrazovanja

Od usvajanja Zakona o dualanom obrazovanju JKP Grejanje saradjuje sa Mašinskom školom Pančevo. U radnoj jedinici održavanje ovog komunalnog preduzeća dolaze deca sa smera bravar zavarivač, koja po rečima Predraga Živkovića, direktora Grajenja upoznaju sa celim postupkom rada, od toplane do radijatora.

  • Svake godine nekoliko učenika pohađa praktičnu nastavu ovde kod nas u preduzeću. U pitanju su učenici završne godine, nekoliko puta nedeljno oni su ovde, a ostatak nedelje provode u školi. Mislim da je projekat dobar, pokazao se dobrim proteklih godina i razloga što je na obostranu korist. Sa jedne strane učenici koji dolaze ovde sasvim siguno nakon prakse koju imaju proširiće svoje veštine kojima se bave. Sutra na tražištu rada imaće lakši pristup. Sa druge strane poslodavci, uključujući i JKP Grejanje imaće jasniju sliku, rekao je Predaraga Živković – direktor JKP Grejanje.

Prema rečima Nenada Dojčinovića direktora Mašinske škole veoma je značajno da su i javno komunalna preduzeća uključena u sistem dualnog obrazovanja, jer na taj način oni mogu da osete benefite koje donosi ovaj vid obrazovanja dece.

  • Oni pripremaju kadar, svedoci smo da nememo dovoljan broj radnika, ljudi odlaze prirodnim odlivom u penziju smanjuje se broj kadorva na tražištu, a mi koliko nam privreda traži ne možemo da upištemo toliko učenika . Mi ćemo sledeće godine formirati odeljenja sa 28 učenika, borimo se da privredi omogućimo kroz taj tranzicioni period da dobiju stručne mlade kadrove, rekao je Nenad Dojčinović – direktor Mašinske škole Pančevo

Preduzeće Pantransport prepoznalo je značaj dualnog obrazovanja i spremini su da ulažu u obrazovanje učenika u Mašinskoj školi Pančevo ističe Voja Savičić direktor Pantransporta. Ovo preduzeće iskazalo je potrebu za automehaničarima koji će biti angažovani u tehničkoj službi održavanja.

  • Mi smo aplicirali tokom januara i to važi za generaciju koja će upisati 2024/25 godine, a po njihovom planu prve učenike možemo da očekujemo u junu 2025 godine, znači na kraju njihovog prvog razreda . Mislim da je ovaj potez dobar i za poslodavce i za učenike s obzirom da se obrazovanje uglavnom zasniva na teorijskom znanju, da će na ovaj način steći radne navike, da će se upoznati sa realnim problemima i da će biti spremni za zasnuju radni odnos sa poslodavcem koda realizuju dualno obrazovanje, rekao je Voja Savičić – direktor Pantransporta.

Učenici u kompanijama sa kojima sarađuje Mašinska škola uče posao i veštine od najiskusnijih i najboljih instuktora. Veliki broj dece i ostaje posle školovanja da radi u kompanijama gde su sticala praktična znanja, što je jedan od osnovnih ciljeva ovog vida obrazovanja učenika.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena