Yunet
 

Društvo

Svečano u OŠ „Sveti Sava“ 27.januara

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. januar 2024. • 15:09 •

Svečano u OŠ „Sveti Sava“ 27.januara

Osnovna škola „Sveti Sava“ i ove godine povodom obeležavanja školske slave i dana škole pripremila je bogat program u kome će učestvovati svi učenici. Značaj Svetog Save je veliki kako za crkvu i škole, tako i za nastanak države, objašnjava jerej Mirko Petrović ih Hrama Svetog Save u Pančevu.

Tim koji priprema priredbu za obeležavanje školske slave Svetog Save i dana škole u pančevakoj školi koja nosi ime po prvom arhieiskopu sastaje se još početkom školske godine. Pripremanje dece za priredbu počinje već u novembru, kako bi sve bilo savršeno za sam da školske slave, 27.januara.

– Niži razredi su zaduženi za zabavni deo, za pesmu i igru, dok viši razredi su zaduženi za taj deo koji je posvećen životu i radu Svetog Save. U našoj školi nakon rezanja kolača u Hramu Svetog Save koje počinje u 12.30 h, nakon toga je rezanje kolača u našoj školi i priredba, rekla je za RTV Pančevo Marija Anušić – učiteljica u OŠ „Sveti Sava“.

Svetosavski dani u ovoj obrazovnoj ustanovi održavaju se u nedelji koja predhodi 27.januaru. Tokom tog periodu orgnaizuju se sportski događaji, dan nauke, izložbe, pozorišne predstave, rekla je učiteljica Svetlana Pavlov.

– Na Svetosavskoj akademiji učestvuje mali i veliki hor, a učenici naše škole predstaviće se i pozorišnim predstavama. Na kraju priredbe predstviće se gosti iz KUD Stanko Paunović,.

Sveti Sava je najznačajnija ličnost u našem narodu, kaže jerej Mirko Petrović iz Hrama Svetog Save u Pančevu.

– Sveti Sava je bio ne samo kraljevskog roda i prvi arhiepiskop, već i osnivač prvih bolnica, biblioteka, školstva i nije ni čudo što ga je prosveta uzela za svoga zaštitnika. Naročito u našim školama proslavlja se svečano Sveti Sava, kada svi učenici i zaposleni u prosveti svetkuju i na taj način daju doprinos ovom prazniku. Svi u našem narodu treba da se zapitaju kako mi možemo da se zahvalimo Svetom Savi na svemu onome što je on nama dao. Zato je od vajkada i od davnina ovaj praznik bio veoma značajan, kaže Jerej Mirko Petrrović.

U svim pančevačkim školama 27.januara biće obeležana školska slava Sveti Sava, prigodnim programima, a deci će biti podeljene i perece.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena