Yunet
 

Društvo

Održana manifestacija „U spomen na Rome stradale u Drugom svetskom ratu“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. januar 2024. • 15:35 •

Održana manifestacija „U spomen na Rome stradale u Drugom svetskom ratu“

Uoči 27. janauara Dana sećanja na žrtve Holokausta, u Etnografskom muzeju u Beogradu održana je manifestacija pod nazivom „U spomen na Rome stradale u Drugom svetskom ratu“. Cilj manifestacije jeste očuvanje kulture sećanja kroz nastojanje da se nevine žrtve nemilih događaja otrgnu zaboravu – istakao je Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

-Smatra se da je preko 1, 2 miliona Roma nastradalo tokom Holokausta. Mi smo narod kome je pretilo istrebljenje, na našu sreću, zahvaljujući herojskoj borbi srpskog naroda i svih naroda koji su se borili protiv fašizma, mi smo uspeli da kao narod opstanemo i da damo svoj doprinos društvu u kome živimo, rekao je Dalibor Nakić.

Manifestaciju je otvorio Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida koji je istakao da će se muzej još intenzivnije baviti temom stradanja Roma u Drugom svetskom ratu.

– Da probamo da mi, kao pripadnici srpskog naroda, kao građani Republike Srbije, kao Republika Srbija, damo doprinos, da na našoj teritoriji Romi budu potpuno prihvaćeni, ravnopravni, da uživaju sva prava koja imaju svi građani i da punim plućima razvijaju svoju kulturu, tradiciju, običaje, rekao je Dejan Ristić.

Ovom prilikom promovisan je i zbornik pesama „Stradanje Roma“. Zlatomira Jovanovića. Predsednik Udruženja romskih književnika i urednik zbornika, istakao je da je obrazovanje Roma na temu holokausta od ključnog značaja.

Zato mi već godinama učestvujemo u ovakvim manifestacijama i objavljujemo različite zbornike, u kojima učestvuju pisci, naučni radnici iz Srbije, regiona i Evrope i naš cilj je da ta saznanja proširimo do romske zajednice, istakao je Zlatomir Jovanović, predsednik Udruženja romskih književnika.

Događaj je uveličan bogatim kulturno-umetničkim programom, koji su za ovu priliku pripremili eminentni umetnici sa naših prostora.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena