Yunet
 

Društvo

Plivanje za krst časni u Vršcu okupilo rekordan broj takmičara

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 20. januar 2024. • 13:04 •

Plivanje  za krst časni u Vršcu okupilo rekordan broj takmičara

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje na Gradskom jezeru u Vršcu, po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva, Episkopa Banatskog Nikanora, održano je po 12. put. Pred više stotina vrščana, za Krst časni zaplivao je rekordan broj od 62 takmičara, među kojima je i jedna dama, a ovogodišnja titula Bogojavljenskog viteza pripala je Nikola Banković iz Vršca koji je bio najbrži u hladnoj vodi vršačkog jezera. Nakon Svete Arhijerejske liturgije u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja u Vršcu, koju je služio Njegovo preosveštenstvo Episkop banatski Gospodin Nikanor, formirana je litija koja se iz porte Sabornog hrama u radosnoj atmosferi i uz pesmu kretala Dvorskom ulicom, Trgom Svetog Teodora Vršačkog i bulevarom Miloša Obilića do Gradskog jezera gde se već nalazio veliki broj naših sugrađana. Tamo ih je pre zvaničnog početka plivanja pozdravila gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

„Veliko zadovoljstvo čini, kada vas vidim, da ste u ovolikom broju došli danas na naše jezero, da povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, 12. put podržite naše vitezove u tradicionalnom plivanju za Krst časni. Ponosna sam na sve vas, koji ste se ove godine okupili u rekordnom broju da zaplivate za Krst časni, čime nastavljate da čuvate vitešku tradiciju našeg grada i bez obzira ko će osvojiti ovogodišnju povelju Bogojavljenskog viteza, svojim današnjim podvigom svi ste vi pobednici, koji ste Grad Vršac ispunili radošću. Čestitam takođe i svima vama koji ste besprekorno organizovali današnji događaj i iz godine u godinu učinili da tradicija plivanja za Krst časni u Vršcu postane jedna od najmasovnijih u našoj zemlji, o čemu govori i uvek veliki broj okupljenih ljudi na našem jezeru za svako Bogojavljanje. Grad Vršac nastaviće da pruža podršku u očuvanju ove tradicije i u budućnosti, a Eparhija banatska će u našoj lokalnoj samoupravi uvek imati jednog od najvećih saveznika. U ime Grada Vršca, čestitam svima praznik Bogojavljenja, uz hrišćanski pozdrav BOG SE JAVI!“ rekla je u svom obraćanju gradonačelnica Vršca.

Potom su najhrabriji krenuli ka Časnom krstu, uz podršku tradicionalno velikog broja Vrščana, kojih je i ove godine bilo više stotina. Nakon što je do Časnog krsta prvi doplivao Nikola Banković, Krst je dalje išao od ruke do ruke, kako bi ga svi učesnici dotakli. Titulu Bogojavljenskog viteza za 2024. godinu Nikoli Bankoviću dodelio je zamenik gradonačelnice Vršca Dejan Santrač, a za sve učesnike obezbeđene su medalje, povelje sa motivima posvećenim Herojima sa Košara povodom 25 godina od NATO agresije na našu zemlju, kao i ikone Svetog Stefana Dečanskog, dok plivači kao i uvek nisu žurili da se po izlasku iz ledenog jezera obuku i ugreju, već su, po tradiciji, završetak nadmetanja obeležili pesmom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena