Yunet
 

Društvo

Pančevac Nikola Medan prvi stigao do Časnog krsta

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 19. januar 2024. • 13:00 •

Pančevac Nikola Medan prvi stigao do Časnog krsta

Na Tamiškom keju u Pančevu održana je tradicionalna manifestacija „Plivanje za časni krst“, a prvi je doplivao do bogojavljanskog krsta mladi Pančevac Nikola Medan. Manifestaciju su organizovali Preobraženski i Uspenski hram, Mesna zajednica „Gornji grad“, Udruženja sportista i ljubitelja sporta „Srpska Sparta“, Grad Pančevo, Turistička organizacija i Udruženje sportskih ribolovaca „Marko Kulić“.

Vetar i kiša nisu pokolebali sedamdeset osmoro plivača i četiri plivačice da, po tradiciji, zaplivaju za Časni bogojavljenski krst. Ove godine je do krsta prvi došao naš sugrađanin, dvadesettrogodišnji triatlonac, Nikola Medan.

„Ovo je drugi put da učestvujem u plivanju za Časni krst na Bogojavljenje. Uslovi jesu bili zimski, ali navikao sam na ekstremne sportove, tako da nije bilo strašno. Jako sam ponosan, bila mi je velika čast!“, izjavio je, po izlasku iz vode, mladi pobednik.

Pre početka glavnog događaja, plivači su se okupili u Preobraženskom hramu, odakle se povorka sa 95 konjanika i tri zaprege uputila ka zgradi Opšte bolnice, kako bi predstavnici Mesne zajednice Gornji grad i Udruženja „Srpska Sparta“ svečano položili vence na spomenik Stevanu Šupljikcu. Konjanici su potom, zajedno sa sveštenstvom Preobraženskog i Uspenskog hrama, došli na gradsko kupalište, gde se okupio veliki broj građana. Pre ulaska u vodu, svi učesnici primili su blagoslov crkve.

„Ovogodišnje plivanje je jubilarno – deseto, i najmasovnije je do sada“, izjavila je Vidosava Vicanović ispred Udruženja „Srpska Sparta“, dodajući da se manifestacija u Pančevu izdvaja u odnosu na ostale ovog tipa u našoj zemlji. „I pored teških vremenskih uslova, svi momci su plivali, devojke su bile prave lavice. Svaka im čast, a i mi smo svi pobedili zajedno sa njima“, izjavila je.

Podršku plivačima pružio je i gradonačelnik Pančeva, Aleksandar Stevanović, koji je istakao da će Grad Pančevo i ubuduće pružiti podršku ovoj manifestaciji od velikog značaja za pravoslavnu veru i srpski nacionalni identitet.

I ovoga puta organizatori su se potrudili da cela manifestacija bude bezbedna za sve učesnike. Podršku su pružila sva javno komunalna preduzeća.

Kako kažu naši stari običaji, svi učesnici su plivanjem u Tamišu obezbedili zdravlje za ovu godinu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena