Yunet
 

Društvo

Aleksandar Stamenković prvi do krsta u Kovinu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 19. januar 2024. • 13:22 •

Aleksandar Stamenković prvi do krsta u Kovinu

Aleksandar Stamenković iz Smedereva prvi je doplivao do Časnog krsta na Dunavcu u Kovinu, za koji se danas plivalo po deseti put, u organizaciji Udruženja sportista “Familija”, a pod pokroviteljstvom Opštine Kovin.

Na kovinskom Dunavcu najhrabriji i najspremniji plivali su i ove godine za Časni Bogojavljenski krst. Stazu dugu 33 metra, simbolično po godinama Isusa Hrista, danas je preplivalo 36 plivača, a prvi do Časnog krsta, doplivao je potporučnik Aleksandar Stamenković.

– Svake godine je ovo veliki izazov. Koliko god čovek da se priprema za ovakve uslove, smatram da nikada ne može da bude 100 posto spreman jer priroda uvek iznenadi. Okupili smo se danas zbog jednog lepog praznika i uvek je osećaj lep kada se završi. Ja sam Srbin, pravoslavac, vernik i smatram da je ovo jedan lep događaj koji okuplja narod i budi neku veću veru u nama, nadu za bolje sutra. Takođe je ovo jedan izlazak iz zone komfoa na koju smo navikli

Organizator plivanja za časni Bogojavljenski krst na Dunavcu je Udruženje sportista „Familija“ iz Kovina a pod pokroviteljstvom Opštine Kovin. Kako napominju organizatori i ovoga puta bila je nesporna podrška Srpske pravoslavne crkve, volontera Crvenog krsta Kovin, DVD-a Kovin, Doma zdravlja Kovin i drugih službi lokalne zajednice

Da nije bilo podrške na tako velikom nivou, ništa ne bi uspeli da organizujemo. Ceo Kovin je aktivira i svi učestvuju dal nekim radom ili prisustvom. Tu je i veliki broj publike i drago nam je da ljudi prepoznaju naš rad.

– Od prošle godine odlukom Skupštine opštine, manifestacija je rpoglašena za značajnu manifestaciju za opštinu. Ukjučen je i Crkveni krst, vatrogasne jedinice, opoština, TO opštine, SPC, Beli orlovi. Odlučna je organizacija i važno da je sve proteklo u najboljem redu.

Plivače je pratilo između 200 i 300 gledalaca za koje su bile obezbeđene besplatne krofne, kao i kuvano vino i rakija.

– Mi brinemo o bezbednosti ili prevenciji prehlađivanja ali posle potapanja. Uvek smo bili podrška i tako ćemo i nastaviti. Pripremamo topple napitke i poznate krofne. To je nešto što radimo već deset godina

Povodom današnjeg praznika, u jutarnjim satima održana je liturgija u Hramu svetih arhangela Mihaila i Gavrila, a pola sata pre plivanja, krenula je litija u kojoj su građani nosili srpska pravoslavna znamenja i krst.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena