Yunet
 

Društvo

ZOO Higijena spasila labuda koji je pao na Strelištu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 17. januar 2024. • 15:15 •

ZOO Higijena spasila labuda koji je pao na Strelištu

Zahvaljujući građanima Pančeva, pripadnicima Policijske uprave Pančevo i zaposlenima u ZOO Higijena jedan labud koji je pao u naselje Strelište je spašen i vraćen na Tamiš, gde inače ove ptice žive u Pančevu.

Prošlog petka zaposleni u ZOO Higijeni primili su interesantan poziv o pripadnika Policijske uprave Pančevo, da se u naselju Strelište nalazi labud koji je pao, kaže Vladimir Zec veterinar u ZOO Higijeni. Kako bi sprečili da ga napadnu druge životinje i kako bi ga sklonili iz grada i vratili na Tamiš, radnici ZOO Higijene u došli po labuda.

  • Mi smo otišli na lice mesta i videli smo da labud nema povrede, one se gega, hoda kao pačiji hod i nije mogao da poleti. Zaključili smo da nije povređen i nekako smo ga uz što manje kontakta jer je pravilo kod divljih životinja da ne treba imati suvišne kontakte stavili smo ga u naš kavez i dovezli ga na obalu Tamiša i pustili ga

Vladimir Zec kaže da naši sugrađani često iz dobre namere hrane labudove na Tamišu hlebom, ali da to ne treba da rade, jer su labudovi biljojedi.

  • Osnovna ishrana im je kukuruz koji im daje energiju, dobro je davati im i kupus, zelenu salatu ili bilo koju žitaricu ali da je celo zrno. Hleb u sebi ima mnog soli, aditiva, kvasca i to divljim životinjama ne prija i kod ptica stvara defomitet koji se zove anđeoska krila. To dovodi do toga da labudovi koji se duže hrane hlebom ne mogu da polete, mi sumnjamo da je kod ovog labuda slična priča, da je on leteo i da nije mogao dalje i da se jednostavno spustio. To je opasno za mlade životinje, ali one mogu ishranom da se izleče, dok je kod starijih ptica to trajno stanje

Građani mogu u šetnji pored reke da uživaju u pogledu na ove divne ptice. I da ih ne hrane hlebom, već mogu da im donesu hranu koju oni vole i koje neće biti štetna za njih.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena