Yunet
 

Društvo

Izuzetni rezultati PU Pančevo u prošloj godini

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 16. januar 2024. • 16:26 •

Izuzetni rezultati PU Pančevo u prošloj godini

Stanje bezbednosti i rezultati rada Policijske uprave Pančevo u prošloj godini bili su vrlo dobri, istakao je načelnik Stevan Čigoja. Prema njegovim rečima, u ovoj godini to će biti motiv više da radimo još bolje, u cilju bezbednosti i zaštite dece, omladine i svih građana Južnobanatskog upravnog okruga.

Po tradiciji u Policijskoj upravi u Pančevu održan je prvi ovogodišnji susret sa novinarima kako bi pukovnik Stevan Čigoja sa saradnicima predstavio medijima rezultate rada za prošlu godinu.

Načelnik Stevan Čigoja je dodao da će se u ovoj godini raditi još bolje a sve u cilju bezbednosti dece, omladine, ali i svih građana kao i zaštite njihove imovine.

Da sugrađani veruju policiji pokazuju podaci Odeljenja kriminalističke policije. U prošloj godinu bilo je 200 krivičnih dela krađa manje u odnosu na 2022, dok nije bilo nijedne krađe vozila. U 2023. zaplenjeno je 351,5 kilograma različitih narkotika, od čega najviše marihuane. Zabrinjava sve veća upotreba psihoaktivnih lekova.

Na teritoriji Pančeva protekle godine bilo je jedno ubistvo i jedan pokušaj ubistva. U redovnim aktivnostima zaplenjeno je prošle godine 32 puške, 18 pištolja, 8 bombi i 2045 komada različitog municije. Zahvaljujući kriminialističkoj policiji u oblati privrednog kriminala zaplenjena je razna roba u ukupnoj vrednosti 150 miliona dinara.

Javni red i mir na na području južnobanatskog upravnog okruga ocenju se kao stabilan. Prošle godine nije bilo nijednog krivičnog dela izazavanja nacionalone, rasne ili verske mržnje i netrpeljivosti. Smanjen je za 5,2 odsto ukupan broj prekšaja prema zakonu o javnom redu i miru.

Broj saobraćajnih nezgoda u 2023. veći je za oko 10 procenata, ali je bilo manje povređenih lica i ono što je najvažnije manji je broj poginulih. Saobraćajnim kontrolama pančevačka policija je uspela da otkrije vozače koji su vozili pod dejstvom alkohla ili psihoakvinih supstanci i na taj način doprineli manjem brojoju nastradalih.

I dalje će prioritetni zadatak biti bezbednost u školama, tako da je plan da u blizini obrazuovnih ustanova dežura po jedan policajac.

Saobraćajna policija nastaviće sa pojačanim kontrolama. Posebno će se, prema preporuci Ministarstva unutrašnjih poslova obratiti pažnja na prekoračenje brzine, vožnju pod dejstvom alkhola i psihoaktivnih suspstanci, kao i na bezbednost pešaka pre svega na pešačkim prelazima.

Broj stranaca koji je boravio na teriotiji Južnog Banata bio je preko deset hiljada. Veći je i broj odobrenih boravaka i viza.

Sve informacije u vezi sa pravnim položajem stranaca i boravkom u Srbiji mogu se dobitgi skeniranjem kju ar koda.

Marija Korodi Lapadat iz Odseka za upravne poslova, pored podataka o broju izdatih biometrijskih dokumenata i vozačkih dozvola govorila je i o broju dozvola za držanje oružja. Sagovornica je istakla da je prošle godine urađena revizija svih izdatih dozvola i svako nepropoisno čuvanje oružja je sankcionisano i oružje je oduzeto. Podsetila je da je uspešno zavšena akcija predaje ilegalnog oružja koja je orgnaizovana od 5. maja do 30. juna 2023.g Godine.

Konfenciji za novinare prisustvovao je portparol Policijske uprave u Pančevu Željko Grujić. Policija će nastaviti da medije redovno obaveštava o svom radu i svim aktivnostima kako bi još više ojačalo poverenje građana.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena