Yunet
 

Društvo

Ljubomora kao refleksija straha i nesigurnosti

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. januar 2024. • 11:40 •

Ljubomora kao refleksija straha i nesigurnosti

Ljubomora je kompleksna emocionalna reakcija koja proizlazi iz straha od gubitka, osećaja nesigurnosti ili nedostatka samopouzdanja. Ova prirodna ljudska emocija često se javlja u različitim kontekstima, kao što su ljubavni odnosi, prijateljstva ili profesionalni uspesi.

Ljubomora je kompleksna emocionalna reakcija koja često proizlazi iz osećaja nesigurnosti I može imati ozbiljan uticaj na mentalno zdravlje pojedinca. Razgovarali smo s psihologom Marijom Dostić kako bismo bolje razumeli prirodu ljubomore i njen potencijalni uticaj na psihu.

Ljubomora je prirodna ljudska emocija, ali može postati problematična kada postane prekomerna i nekontrolisana. „Ljubomora može dovesti do stresa, anksioznosti i niskog samopouzdanja. Ključno je razumeti uzroke ljubomore i raditi na prevazilaženju tih osećaja“, objašnjava Dostić.

Ljubomora može imati ozbiljan uticaj na psihu pojedinca, ali rad na razumevanju, jačanju samopouzdanja i komunikaciji može pomoći u prevazilaženju ovih izazova. Psiholog Marija Dostić pružila nam je korisne smernice za sve one koji se suočavaju sa ovom kompleksnom emocijom i žele je prevazići radi unapređenja svojeg emocionalnog blagostanja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena