Yunet
 

Društvo

Uništeno bogatstvo porodice Lazarević

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. januar 2024. • 15:22 •

Uništeno bogatstvo porodice Lazarević

Porodica Lazarević posedovala je dva dvorca na teritoriji današnjeg Velikog Središta. Posle uspešnog bavljenja trgovinom i sticanja velikog bogatstvo porodica je sve prokockala i izgubila dvorce krajem 19 veka. Mnoge legende vezane sa članove porodice Lazarević.

Porodica Lazarević bila je jedna od najbogatijih u 19. veku na područiju današnjeg Banata. Doselili su se još 1803. godine iz Požarevca u selo Veliko Središte koje se nalazi na teritoriji grada Vršca. Bogatstvo se videlo i po dva dvorca koja su posedovali i na kraju prokockali i ostali bez bogatstva. Mnoge legende vezuju se za ovu porodicu, rekla je Jasna Jovanov – areheolog konzervator.

– Porodica Lazarević je bila bogata porodica i Golub Lazarević je stekao bogatstvo baveći se trgovinom, sarađivao je sa Milošem Obrenovićem i njegoivm poslovnim krugom. Imali su veliko bogatstvo, sagradili su palatu Lazarević u centru Vršca, njegov sin je bio veliki župan u Temišvaru, a imali su veliku ulogu i u kulturnom životu. Međutim kako to obično bivo, neko stvori bogatsto a onda dođe treća generacija koja to sve prokocka. Vlasnici dvorca su bili do 1898. godine , a ime legenda vezana za ovu porodicu. Naime želeli su leti da se sankaju pa su naručili staklo iz Pančeva. Desila se opomena jer je supruga jednog od naslednika zamalo stadala, staklo je puklo i nekim čudom oni su ga pronalazili svuda.

Krajem 19. veka, porodica Lazarević je ostala bez svog bogatstva pa su i dvorci su izgubljeni.

– Mlađi dvorac je kupio Karl Hauzer koje je počeo da se bavi vinogradsrstvom i proizvodnjom vina 1920 godine. Napravio je penušavo vino koje je nazvao Šato mersi. Proizvodnja vina je trajala do početka Drugog rata kada je sve nacionalizovano. U starijem dvorcu danas je škola dok je manji u lošem stanju, ali ćemo se mi potruditi da ga potpuno rekonstruišemo i da mu damo namenu, rekla je Jovanov.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu prošle godine počeo je sređivanje prostora oko manjeg dvorca porodice Lazarević. Ove godine nastaviće se poslovi na zaštiti dvorca od padavina, a u planu je i kompletna rekonstrukcija ovog zdanja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena