Yunet
 

Društvo

U 2023. godini venčalo se 464 parova

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 12. januar 2024. • 20:35 •

U 2023. godini venčalo se 464 parova

U 2023. godini sklopljeno je 464 brakova u Pančevu. U Matičnoj službi saznajemo da je preovladao tradicionalni odabir prezimena, ali da je bilo i brakova u kojima je suprug uzimao ženino prezime. Prošle godine jedan brak je krunisan u zatvoru

Broj onih koji su rekli sudbonosno „da“ u našem gradu sve je veći. Kako je sa našom televizijom podelila Matičarka Danijela Javorac, podelila je sa nama podatak da je 2023. godine u knjigu ve nčanih upisan je „lep“ broj parova – njih 464. Kada govorimo o odabiru prezimena supružnika, i ove godine pretežno se odlučivalo za „tradicionalno“ rešenje.

Najviše imamo slučajeva da žene uzmu prezimena od muževa, to bi bio najveći procenat… Na drugom mestu je opcija da žena doda svom prezimenu prezime supruga, ima dosta i tih slučajeva. Na trećem mestu je opcija da žene zadrže svoje prezime, mada se to dešava retko. Eventualno ako je neko naročito uspešan u poslu kojim se bavi, poznat je, pa da ne bi menjala dokumenta, ime firme, pečati, da ne bi bilo problema oko toga, ali toga je stvarno jako malo

Bilo je i onih koji su se odluči za četvrtu opciju, kaže naša sagovornica.

Imali smo slučajeva da muškarci preuzimaju prezime svojih supruga. U toku prethodne godine sklopljena su četiri takva braka.

Prema rečima Danijele Javorac, dužnosti matičara su lepe i odgovorne, ali i zanimljive, naročito ako se ima u vidu da matična služba, osim venčanja koja se sklapaju u službenim prostorijama, obavlja i venčanja na terenu.

Imali smo prošle godine jedno zanimljivo venčanje. U zatvoru. Jedan zatvorenik izrazio je želju da se oženi, a zakon mu to dozvoljava, pa smo izlazili na teren da mu ispunimo želju. Venčali smo ga u zatvoru; imao je kumove, goste, publiku – zaposlene u zatvoru.

Prezime, pripreme ili mesto održavanja venčanja samo su sitnice. Ljubav je najvažnija, a čini se da je u Pančevu ne nedostaje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena