Yunet
 

Društvo

Apel građanima: Ne hraniti labudove hlebom

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 12. januar 2024. • 21:50 •

Apel građanima: Ne hraniti labudove hlebom

Sugrađani pokušavaju da im pomognu pticama i labudovima tokom hladnih dana i hrane ih hlebom. Zbog čega je to pogrešno i kako može da im naškodi objasnio je doktor Zoran Manasijević, ljubitelj ptica.

Hladno vreme i niske temperature ne pogoduju ni životinjama, a posebno je teško pticama. Labudovi i patkice koji krase našu reku Tamiš i u kojima uživamo, zimi teško dolaze do hrane. Naši sugrađani pokušavaju da im pomognu i hrane ih hlebom – što je velika greška, napominje doktor Zoran Manasijević.

„Labudovi su ptice koje traže puno zrno, kukuruz, suncokret ili žito. Hleb može da im naškodi, jer, hraneći se njime, dobijaju takozvano „anđeosko krilo“. Naime, dolazi do deformacije u zglobovima krila, zbog čega ne mogu da lete, a to za labudove znači smrt. Nemojte insistirati na hlebu. Hleb sadrži so, kvasac, dosta aditiva i skroba, što pticama, labudovima i patkama, izuzetno smeta“, ističe doktor Manasijević, dodajući da, ukoliko građani žele da pomognu, treba da hrane rečne ptice zrnevljem, zelenom salatom ili kupusom.

Sugrađani mogu pomoći pticama i tako što će napraviti adekvatnu hranu za njih. Sve što treba da urade jeste da prokuvaju puding od masti i suncokreta i takvu hranu ostave u improvizovanim plastičnim mrežicama u dvorištu, savetuje naš sagovornik.

Potrebno je samo malo dobre volje i pomoći ćemo labudovima i ostalim pticama da zajedno sa nama prezime ovu zimu. Tako ćemo već na proleće uživati da ih vidimo na našoj reci.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena