Yunet
 

Društvo

Vršac: Održan okrugli sto „Značaj romskog jezika i kulturna baština Roma“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. januar 2024. • 15:27 •

Vršac: Održan okrugli sto „Značaj romskog jezika i kulturna baština Roma“

U Vršcu je održan okrugli sto na temu „Značaj Romskog jezika i kulturna baština Roma“ kome su prisustvovali nastavnici Romskog jezika i članovi Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Kraj godine, vreme je kada se sumiraju rezultati iz prethodne i prave planovi za predstojeću godinu. Sudeći po aktivnostima Kancelarije za Rome grada Vršca, očekuje ih još puno posla i projekata u godini koja je pred nama, rekla je za RTV Pančevo Alisa Šajn, koordinatorka za romska pitanja u GU Vršac.

– Naš mobilni tim za inkluziju Roma i Rokinja koji je formirao grad Vršac svojom Skupštinskom odlukom tokom 2023. godine realizovao je veliki broj aktivnosti, počevši od našeg strateškog dokumenta operativnog plana, u okviru kog smo do pre neki dan uručivali školski pribor učenicima u svim osnovnim školama na teritoriji grada ali i u seoskim školama. Takođe i deset kompleta sanitarne opreme za romske porodice. Nekako nam je to i najvažnija aktivnost ove godine zato pto tom akcijom direktno menjamo život, poboljšamo uslove stanovanja romskoj deci i njihovoj porodici. U ovog grupi imako i dve devojčice koje su osobe sa invaliditetom i posebno nam je drago to da istaknemo, kada znamo da smo učinili pravu stvar koja će njima da koristi. Imamo tu osobe koje su i star i boluju od nekih drugih bolesti. Takođe smo pomagali u konkurisanju za učeničke i studentske stipendije, imali smo pomaganja oko dokumentacije za prijavu za priključak u nelegalne objekte i gomilu durgih aktivnosti. Tu smo za sve njihove potrebe, ako ništa drugo, da ih usmerimo da ostvare svoja prava.

Za očuvanje identiteta jednog naroda jezik je najvažniji, posebno za narod koji nema svoju državu a živi u svim zemljama sveta. I ako je Romski jezik uveden u osnovne škole, nastavnici se u praksi i dalje susreću sa tekućim problemima, istakla je Adena Stanić, nastavnica Romskog jezika

– Nedostatak udžbenika na Romskom jeziku. Radi se na literaturi za 7. i 8. razred osnovne škole. Inače, 2022. godine je izdata literatura za 5. i 6. razred, odnosno čitanka i radna sveska na Romskom jeziku koju je pisala dr Marija Aleksandrović kao i dr Rajko Đurić i Zlatomir Jovanović. Čitanke i radne sveske su u prodaji, a za 7. i 8. razred planiramo završetak istih. Ostalo nam je pisanje literatureod 1. do 4. razreda osnovne škole i u planu su i lektire na maternjem romskom jeziku, rekla je Stanić.

2015. godine urađena je standardizacija Romskog jezika, te i jako jezik ima više dijalekata, cilj pedagoških radnika je da svi Romi govore romskim književnim jezikom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena