Yunet
 

Društvo

Sređivanje manjeg dvorca Lazarević u Velikom Središtu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. januar 2024. • 15:04 •

Sređivanje manjeg dvorca Lazarević u Velikom Središtu

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu počeo je prošle godine sa hitnim obezbeđivanjem manjeg dvorca Lazarević koji se nalazi u Velikom Središtu na teritoriji grada Vršca. Ministarstvo kulture obezbedilo je sredstva za poslove na obezbeđivanju objekta. Tokom 2024.godine plan je da se dvorac prekrije kako bi se zaštito od padavina.

U Velikom Središtu postoje manji i veći dvorac Lazarević. Na manjem koji je u lošem stanju počeli su hitni radovi na obezbeđivanju i ti radovi su završeni poslednjih dana 2023.godine. Vlasnici oba dvorca Lazarević u 19 veku bila je jedna od najbogatijih porodica tog vremena, rekla je Jasna Jovanov , arheolog konzervator.

– Rodonačelnik porodice Lazarević bio je Golub Lazarević koji se doselio iz Požarevca u Veliko Središte 1803 godine, i kupio je prvo Veliko a potom i Malo Središte , a onda je dobio i plemićku titulu 1841 godine. Stariji dvorac sagrađen je 1838 godine u klasističkom stilu, u njemu je danas škola. Onaj koji je nama zanimljiviji i po izgledu i koji jeu lošijem stanju sagrađan je 1885 godine u romantičarskom stilu. On je zanimljiviji prolaznicima.

Sredstva za hitne radove obezbedilo je Ministarstvo kulture i zahvaljujući tome očišćen je prostor oko dvorca, a tokom 2024.godine u planu je da se on zaštiti od padavina kako bi se sprečilo propadanje ovog zdanja.

– Što se tiče dvorca on je sada bezbedan, raščišćeno je rastinje i može da se vidi. Savetujemo da se ne ulazi u dvorac i da mu se ne prilazi, da se poštuju mere upozorenja koje smo istakli, rekla je za RTV Pančevo Grozdana Milenkov, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika culture Pančevo

Direkcija za imovinu je zasada vlasnik dvorca i on nije dat ni jednoj instituciji na korišćenje. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva planiraju da ovo zdanje zasija starim sjajem kako bi nas potsećao na prošla vrremena.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena