Yunet
 

Društvo

Pravoslavci slave Božić, praznik Hristovog rođenja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. januar 2024. • 17:47 •

Pravoslavci slave Božić, praznik Hristovog rođenja

Pravoslavni vernici, koji poštuju julijanski kalendar, 7. januara proslavljaju najrodosnji hrišćanski prazni Božić, praznik cele porodice koja je tada na okupu. Običaj je da se na Božić ljudi umesto uobičajneog pozdrava,pozdravljaju sa “Hrstos se rodi” i “Vaistinu se rodi”.

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar proslavljaju Božić, Hristovo rođenje, kao praznik čiji je prevashodni smisao okupljanje porodice, druženje i podsećanje na osnovne ljudske vrednosti.

Najradosniji praznik, kada je Gospod, Isus Hristus se rodio i kada je sin Božiji posetio nas, primio na sebe ljudski život, postao jedan među nama i doneo svoju istinu. To je u jednom istorijskom vremenu, konkretan događaj. Kako kažu crkveni besednici – Nebo se snizilo da bi zemlju uzvisilo, odnosno Bog je postao čovek da bi čovek mogao postati čedo Božje. To je najradosniji događaj koji se zbio radi spasenja ljudskog roda koji nama hrišćanima daje mogućnost da vratimo u zagrljaj Boga oca

Božić je praznik koji je posvećen porodici i prema običajima tog dana se nigde ne ide. Jedini gost u kući tog dana je položajnik koji porodici donosi sreću, radost i ljubav.

Božić je porodični praznik, gospod Isus Hristos se rodio u porodici od Marije djeve i duha svetoga, tako da je to i nama značajno da pokažemo koliki je značaj porodice i u duhovnom i u društvenom smislu kao osnoven ćelije društva

Božić je praznik koji se proslavlja 3 dana i to su dani koji takođe imaju svoje običaje . Drugog dana Božića je Sabor Presvete Bogorodice, dok se trećeg dana slavi Sveti Stefan, prvomučenik koji je bio kamenovan zbog svoje vere. .

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena