Yunet
 

Društvo

Božićni običaji u Vojvodini

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. januar 2024. • 17:36 •

Božićni običaji u Vojvodini

Božićni običaji u Vojvodini se razlikuju od mesta do mesta, ali neki su se ipak ustalili kao univerzalni u Pokrajini. Ono što je karakteristično za najradosniji hrišćanski praznik je položajnik, prva osoba koja ulazi u kuću i koja donosi, kako se veruje, blagostanje i sreću.

Prva obaveza još od malih nogu za Božićno jutro jeste ustati pre položajnika, da vas on ne zatekne u krevetu. U nekim delovima Vojvodine, položajnik za koga se veruje da donosi sreću, simbolično se naziva i Radovan.

Domaćica Nataša Kozarčić kaže da je za Božić obavezna slatka česnica sa novčićem i onaj ko ga pronađe za ručkom, imaće novca cele godine. Pravi se svinjska pečenica, kaže ona i dodaje da se piletina izbegava jer je simbol nazadovanja.

U Vojvodini se veruje da na Božić ne valja spavati, jer će se onda dremati cele godine, izuzev ako položajnik malo popije i odspava, što se smatra dobrim znakom. Veruje se i da bi valjalo raditi na Božić sve što nas je mučilo u toku prethodne godine, kako bi se te muke ove godine lakše savladale.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena