Yunet
 

Društvo

Dobra ponuda badnjaka na Zelenoj pijaci

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. januar 2024. • 12:17 •

Dobra ponuda badnjaka na Zelenoj pijaci

Gordana Ilić u Pančevo već dve decenije dolazi pred božićne praznike i prodaje badnjake koji stižu iz njene šume, u blizini Lebana. Ponuda je i ove godine bogata i svako može da bira kakav badnjak će ove godine uneti u svoju kuću.

– Imamo sve, velike badnjake, ikebana, male badnjake, žito, i sve ostalo što je potrebno za badnje veče. Mi sečemo našu šumu i donosimo ovde. badnjak najbolje da bude od cera, ali kod nas ga nema, pa su badnjci od hrasta. Uzimaju se samo sitnije grane.

I cene su različite. One zavise od veličine badnjaka, od ukrasa koji su stavljeni, naglažava Gordana Ilić .

– Imamo badnjake od 100 dinara do 1500 dinara. Mi imamo robu za svačiji džep. Ja mislim da bi na badnjaku trebalo da bude samo žito, slama i šuma. Ali da bi bilo lepše mi ukrasimo sa drenom, jelkama i krstom rekla je Gordana Ilić – prodavačica iz Lebana

Običaji za Badnji dan su veoma slični u svim krajevim Srbije. Važno je da se porodice okupe na vreme božićnih praznika, da proslave ovaj najradosniji hrišćanski praznik .

– Mi kod nas pravimo i kolačiće, sprema se posna večera. Kada treba da se unese badnjak deda ide napred sa slamom i govori kvak, kvak, a unučići za njim i govore piju, piju. Prostire se slama po sobi, dele se orasi, obavezno je da tu budu suve šljive i suve smokeve, a sada ima i južnog voća. Kuva se vino i rakija, večera se i tako se provodi to veče,rekla je Gordana Ilić – prodavačica iz Lebana.

U hramovima Srpske pravoslavne crkve na Badnji dan biće organizovano paljenje badnjaka. Paljenje badnjaka obavlja se u znak sećanja na vatru koju su vitlejemski pastiri naložili u pećini u kojoj se rodio Isus.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena