Yunet
 

Društvo

Grad Pančevo dobar primer uspešnog socijalnog uključivanja romske nacionalne manjine

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 31. decembar 2023. • 16:15 •

Grad Pančevo dobar primer uspešnog socijalnog uključivanja romske nacionalne manjine

Grad Pančevo je do sada mnogo toga uradio na poboljšanju položaja romske nacionlane manjine, rečeno je na tribini na kojoj je predstavljena Nacionalna strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja do 2030. godine. Dogovoreno je i da se nastavi sa sličnim tribinama kako bi što pre, uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog bio donet novi akcioni plan za 2024. godinu kojim će položaj Roma u Pančevu bude podignut na viši nivo.

Romski kulturni centar Pančevo je na inicijativu pokrajinske poslanice Jelene Jovanović organizovao u Gradskoj upravi tribinu na kojoj je tema bila Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji do 2030. godine. Na tribini, koju je podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog učestvovali su predstavnici grada Pančeva, obrazovnih institucija, Nacionalne službe za zapošljavanje, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, kao i predstavnici romskih udruženja.

Ovakve tribine su od velikog značaja i grad Pančevo je dobar primer da nešto slično urade i druge lokalne samouprave, opštine i gradovi, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ninosalav Jovanović. On je dodao da samo zajedničkim radom možemo da poboljšamo kvalitet života naših građana.

„Dogovorili smo se da se od naredne godine ovde integriše koordinator za romska pitanja u okviru gradske uprave kao neko ko će biti spona između romske zajednice i lokalnih institucija ovde, kao jedna lokalna mera koja jeste zaista važna, a koju je grad Pančevo prepoznao, rekaoje Ninosalv Jovanović. On je dodao da se razgovaralo o načelnim modelima koje bi grad uradio u okviru nove strategije što biznačilo i dodatno uključivanje Roma u više oblasti. Tako bi se institucionalizovalo sve ono što grad radi i podiglo bi se na viši nivo, istakao je Jovanović.

U okviru svog budžeta grad Pančevo izdvaja znatna sredstva za rad romske nacionalne manjine, a obezbeđena su i određena sredstva u oblasti obrazovanja, rekao je član gradskog veća Milenko Čučković.

„Kroz budžet grada se obezbeđuju besplatni udžebenici za decu romske nacionalnosti, a na kraju godine obezbeđujemo i nagrade za vrlo dobre i odlične učenike. Osim toga, radimo i na prikupljanju potrebne dokumentacije koja je neophodna za izdavanje ličnih dokumenata gde grad finanasira sve te takse koje su neophodne. Kroz projekte obezbeđujemo i rad romskih organizacija i to sa milion dinara“, istakao je Milenko Čučković, član Gradskog veća za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Na tribini posvećenoj Nacionalnoj strategiji za socijalno uključivanje Roma i Romkinja naglašeno je da će se već u januaru organizovati slične tribine kako bi bio donet novi akcioni plan za romsku nacionalnu manjinu na teritoriji Grada Pančeva kao važan strateški dokument. Cilj je da se što pre krene u realizaciju programa i projekata za 2024. godinu koji su u skladu sa Strategijom koju je usvojila Vlada Srbije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena